Hiába a figyelmeztetés, újra és újra bedőlnek a csalóknak. Most 15 milliót emeltek le egy bankszámláról

A tapasztalatok azt mutatják, hogy egyre több az online csalás. A bűnözők tárháza kifogyhatatlan, de a cél ugyanaz, megtudni az áldozatok banki adatait, hozzáférni a számlájukhoz, csalárd módon megszerezni a pénzüket.

Megtörtént eset

  • Csalás miatt folytat nyomozást a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság egyelőre ismeretlen tettessel szemben. Egy bükkábrányi férfit hívott fel egy – magát bankadatbiztonsági alkalmazottnak kiadó – nő június 4-én. A csaló elmondta a férfinak, hogy rendőrségi eljárás van folyamatban, mivel a számláját támadás érte, és onnan pénzt akartak ismeretlenek megszerezni Romániából. A „bankbiztonsági szakember” – a támadásra hivatkozva – közel 15 millió forint átutalására vette rá a sértettet az általa megadott bankszámlaszámokra, azért, hogy megtisztítsák a banki fiókját. Az ügyben a nyomozás jelenleg is folyik, a rendőrök több mint 8 millió forintot tudtak visszatartani, melyet később átadnak jogos tulajdonosának.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság ajánlásai segíthetnek a kockázati tényezők kiszűrésében, hogy biztonságban legyünk a világhálón is. 

  • Soha ne adja ki ismeretleneknek, főként ne telefonon, interneten a bankkártyája és a netbankja belépési adatait! Ezeket az információkat telefonbeszélgetés során sem a rendőrség, sem a bank alkalmazottjai nem kérik!
  • Ismeretlen eredetű programot soha ne telepítsen vagy töltsön le a számítógépére, illetve a telefonjára, bárki is javasolja azt Önnek!
  • Legyen gyanús, ha a telefonáló tört magyarsággal beszél, vagy magyartalan, helyesírási hibákat tartalmazó e-mailben ajánl kedvező üzleti lehetőséget!
  • Ne bízzon ismeretlenek üzleti vagy befektetési ajánlataiban, legyen gyanakvó, főleg, ha kiemelten nagy hozammal kecsegtetik!
  • Ha bajba került, azonnal értesítse a pénzintézetet, és tegyen feljelentést a rendőrségen!

További hasznos tanácsokat az alábbi linken olvashatnak az online csalásokról: https://kiberpajzs.hu/