Lovas majális Sajókápolnán, erős választási felhang akadályai mellett

Az elmúlt évben döntött Sajókápolna település vezetése arról, hogy Lovas Majálist szervez a községben hagyományteremtő szándékkal. A kezdet jelezte, hogy ez komoly siker a község életében, s szinte mindenki várta a folytatást. Idén év elején el is kezdődött a szervező munka.

POLITIKAI KÖZJÁTÉK?
Egy kis visszatekintő:
Az idei rendezvény akadályát jelentette, hogy az előző településvezetés a lakók döntő többségének tiltakozása ellenére eladta a focipálya jelentős részét, ami a közösségi rendezvények, így a lovasversenyek a helyszíne is. Mint azt a rendezvény előtti napokban megtartott Falugyűlésen a hozzászólók elmondták, ők az eladást nem támogatták, ezt aláírásukkal is kifejezték, s megdöbbenve értesülnek arról, hogy tiltakozásuk ellenére a terület értékesítésre került. Fokozta a feszültséget, hogy az egyik vevő, egy debreceni cég nem adja át területét a lovasversenyek számára. Igaz, tavaly ezt megtették, idén nem.
A cég képviselője arra hivatkozott, hogy mindenféle mendemonda kering a településen a fejlesztési lehetőségeik kapcsán, s talán ez nehezítette meg a dolgot, hogy a cég vezetője nem adott engedélyt. Igaz, a mendemondák kapcsán nem keresték meg a polgármestert, hogy azok igazak-e.
A február óta történő megkeresésekre nem válaszolt a cég, aztán május elején kiderült, csak odaadnák a területet napi 300 000 Ft fölötti összeg+ Áfa fejében. Erre persze nem volt pénze az önkormányzatnak.
Úgy tűnik, hogy ezzel kívánták támogatni a rendezvényt, azaz meggátolni annak sikerét- talán politikai érdekből. Egyrészt erre utal mindaz, amit a lakók elmondtak a falugyűlésen. Másrészt ők azok a vevők, akik tavaly még átadta a területet, idén már nem. Az pedig tény, hogy az az előző településvezetéstől vette meg a területet a lakók többségének tiltakozása ellenére. Kevesebb összegért, mint amennyi bérleti díjért most átadnák. A kérdés: valójában kinek jönne jól, ha a verseny “bebukna”? Erre a feltételezésre utal a lakossági fórumon a cég megbízottja által elmondottak közötti ellentmondás, s a jelenlévők által felsorolt helyi valótlan hírkeltések tömkelege, illetve azok feltételezett keletkezési helye. Nyilván megkérdezzük az előző településvezetést is a történtekről.
Ami talán reményt keltő: a lakossági fórumon a cég képviselője jelezte, hogy a terület elcserélésőről eredményesen tárgyalhatnak a település önkormányzatával.

MEGOLDOTTA A GONDOKAT AZ ÖNKORMÁNYZAT
Valaki, vagy valakik úgy gondolták, az utolsó pillanatig húzott-halasztott területi gondok kiélezésével megakadályozhatják a lovasverseny sikerét. Ez a számítás nem jött be, mert az önkormányzat, s egy magánszemély tulajdonában lévő területen megszervezték a versenyt, mely mára nemzetközi szintre emelkedett, hiszen több szlovák versenyző is nevezett. A terület kisebb lett, távolabbra került a majális helyszínétől, de a versenyzők megelégedésére sikeresen lezajlott.
Annak ellenére, hogy Sajókápolna egy kicsiny település, 118 versenyző nevezett, melyből 8 szlovák volt. Díjugratás, díjlovaglás és ügyességi versenyszámokban mérették meg magukat. Melyik település ne lenne büszke erre?
S a siker másik kulcsa, hogy rengeteg önkéntes segítette a majális megrendezést, mely a helyi közösség összefogásának a sikere. Egy település, amelyik többet akar, mint a semmiben eltölteni a napokat! Csak tisztelet jár minden közreműködőnek a rendezvény lebonyolításáért.

MAJÁLIS
Az időjárás főként a délelőtti órákban nem fogadta kegyeibe a rendezvényt. Dél körül, az idő javultával egyre többen érkeztek. A település lakóit étellel várta az önkormányzat, de volt ugrálóvár, kirakodóvásár, íjász bemutató, s zenés műsor is. A rendezvényre ellátogatott Demeter Zoltán országgyűlési képviselő is, aki köszöntőjében kiemelte a település összefogásának sikerét. Mint mondta, az a település számíthat sikerre, aki a közös ügyekben képes összefogni. Sajókápolna erre ma példát mutatott.
Tőzsér György polgármester a nap rendezvényeiről beszél, majd megköszönte mindazok munkáját, akik segítik, segítették a rendezvény sikerét.

Hatalmas munka egy ilyen program lebonyolítása, sok és fárasztó munkával jár. Tisztelet érte, hogy ezt sokan, közösségük érdekében bevállalták. Fejet hajtunk előttük.

A lényeg, egy kellemes nap volt a sajókápolnai Lovas Majális- az elhelyezett buktatók ellenére is. Főként azért, mert a buktatók mögötti számítás nem vált valóra.

A galéria a képre kattintva nyitható meg.