Érdemes-e a lakónépesség csökkenésének megállításával kampányolni -akár Kazincbarcikán is?

Azt szokták mondani, a választási ígéretekbe minden belefér, tehát akár ezzel is lehet kampányolni. Az ellenzéki pártok mindegyike megígéri, s azért pedig tenni fog, hogy megálljon a város népességének csökkenése. Ez az ígéret különösen hangsúlyos a Városvédők esetében.
Valaha én is hittem ebben, aztán a népességi adatokkal foglalkozva be kellett látni tévedésem. Olyan tendenciáról van szó, ami nem kazincbarcikai, hanem részben országos, részben regionális probléma.
Olyat is olvasni a Városvédők kampányához kapcsolható anyagban, hogy húszezren sem élünk a városban. Milyen becslés alapján, azt nem tudni, nem derül ki.

Néhány tény létezik, amit csak gondolatébresztőnek szedünk csokorba.

1. Hányan is élünk a városban?
A KSH legfrissebb adatai szerint (2023.01.01) 24 373 fő az állandó lakónépességünk. Nem készült olyan mérés, hogy pontosan hányan vannak azok, akik lakcím szerint itt élnek, de a valóságban nem. Így akár 10 000 fő is mondható, ez persze badarság. A pontosság alapja az , ha felmérjük, s ennek fényében hivatkozunk adatokra. Ez a javaslatunk a 20 000 fős saccolásra is, melyre néhány városvédő hivatkozik. Mi próbálkoztunk ezzel, de a lakosság nem volt nyitott erre kb 12 éve, s nem is volt annyi pénzünk, hogy ezt elvégezzük. De azt is érdemes tudni, nem volt egyetlen olyan ellenzéki képviselő sem az elmúlt ciklusokban , aki javaslatot tett volna egy ilyen vizsgálat elvégzésére.

2. A bűnös város. Csak Kazincbarcikán csökkent a lakónépesség?
A gond az, hogy a rendszerváltás óta minden borsodi településen, azaz városokban és falvakban is drámaian csökkent a népesség, óriási az elvándorlás. A teljesség igénye nélkül néhány város KSH adata.
Város 1991.01.01. 2023.01.01.
Sárospatak 15 062 10 741 (ez közel – 50 %)
Mezőkövesd 18 124 15 588
Tiszaújváros 18 685 15 479
Ózd 43 592 30 865
Miskolc 196 442 145 248
Kazincbarcika 36 855 24 373

Aki bővebb információra vágyik, hírportálunk korábbi cikkei közül ide kattintva, és ide kattintva találhat részletes adatot régiónk lakónépességének változásáról. Évekre visszamenőleges adatokat olvashat, melyeken érdemes elgondolkodni.

A gondok sorát csak szaporítja az a napokban megjelent cikk, mely szerint szabolcsból és borsodból továbbra is menekülnek az emberek, szinte kiürülnek a települések. A KSH adatai alapján készült Pénzcentrum cikket ide kattintva olvashatja.

A lényeg, nem csak Kazincbarcika, hanem valamennyi Borsod megyei település benne van a kakiban. Nem kicsit, nagyon! Ennek oka sokrétű, bonyolult, megyei kutatást igényelne S benne van az is, hogy jól hangzó, de félrevezető kampánytéma, amire jelenleg senkinek nincs megoldási javaslata. Senkinek, mert eddig minden megyei vagy országos kezdeményezés kudarcot vallott

Országos tendenciák
Sajnos nem készült szakmai vizsgálat, kutatás arról, milyen okok miatt csökken a lakónépesség Magyarországon, miért öregednek el a települések, miért nem vállalnak több gyermeket a jövőt építő családok. Tehát megint nem kazincbarcikai a példa, így a kampányban óvatosan kellene ezzel minden induló szervezetnek foglalkozni. (Egy adat ismert, a városok agglomerációs elvándorlása, ami Kazincbarcikát is érinti) . A városvédők némely szereplőjének, kampányvezetőjének ezzel kapcsolatosan újra kellene gondolni merész kijelentéseit. Mert ez megint csak kampányfogás, a jelöltek pedig önhibájukon kívül belecsöppentek egy olyan betarthatatlan ígéretbe, melyet a kommunikáció, vagy valaki más nyomott rájuk. S amely ígéretről majd 4 év múlva valakinek számot kellene adni.

-rizner-