“Milyen a bányász élete…?” Szavalóverseny Izsófalván

A Szuhavölgyi Bányászlakta Települések Szövetsége a költészet napja alkalmából szavalóversenyt hirdetett az általános iskolás tanulók számára. Arról kérdeztük Nagy Tibort, a szövetség elnökét, mi motiválta ennek a versenynek a megszervezését.

– A kezdeményezés szándékának  megértéséhez időben vissza kell utazni. Ennek a régiónak a múlt század első negyede,  közepe óta a szénbányászat jelentett mindent. A bányatársaságok komoly támogatást adtak a kultúra ápolásához, az olvasókörök működéséhez. Kórusok, színjátszó körök alakultak, a  versek, az irodalom különböző műfajai  a bányászok között  otthonra találtak.
A mi feladatunk, hogy az akkori idők emlékeit, történéseit, azaz a múltat ápoljuk, s megmutassuk az utókornak, hogy az az időszak a szénbányászat, s a hozzá kapcsolódó kultúra egy nagyon gazdag világa volt.


Minden olyan településen, ahol mélyművelési bányák alakultak ki, ott bányász kolóniák épültek. S ahogy a munkavállalók megjelentek a kolóniákban, kultúrkörök jöttek létre. Ezek a kultúrkörök az  asztaltársaságok voltak, belőlük  alakultak ki később az olvasókörök. Ők vették át a településeken a sportnak, a kultúrának a szervezését irányítását.
1948-ban, amikor az olvasóköröktől a szakszervezetekhez került a kultúra, sport támogatása, irányítása, továbbra is gazdag és tartalmas szabadidős élet zajlott.  Ekkortól jöttek létre  a dalárdák, zenekarok, színjátszó körök, amelyek járták a régiót, az országot.
1964. április 11-étől József Attila születésnapja  lett a költészet napja, s ez a bányászat kultúrájának is fontos értékévé vált. Irodalmi esteket, szavaló esteket rendeztek. S meg kell emlékeznünk azokról az amatőr költőkről, akik a bányában dolgoztak, s a bányász élet különböző szeleteiről írtak verseket.  Hatalmas irodalmi lendületet adott ez a bányász kultúrának. Mi ennek a hatalmas és gazdag  múltnak szerettünk volna emléket állítani ezzel a szavalóversennyel.

Mennyire voltak fogadókészek az iskolák, a tanulók?  
29 településen vagyunk jelen, s itt összesen 10 iskola működik. Mindenki elfogadta felkérésünket, de csak 6 iskola nevezett. Ennek az lehetett az oka, hogy szavaló gyereket ma nagyon  nehéz találni.   Akik jelentkeztek, azok minden dicséretet megérdemelnek. Abban hogy sikeres volt ez az első kezdeményezésünk, nagyon fontos szerepet játszottak az intézményvezetők, a pedagógusok, melyet hálásan köszönünk.

Hogyan sikerült a rendezvény?
Izsófalva jó házigazdája volt a tanulók szavalóversenyének. Külön öröm számunkra, hogy a pedagógusok az intézményvezetők, a vendégek elismeréssel nyilatkoztak a rendezvényről. 

A verseny megrendezésére Izsófalván került sor. Felkerestük Ötvös Béla polgármestert. Kérdésünk nagyon egyszerű volt.

-Miért vállalták a házigazda szerepet?
-Amikor Nagy Tibor úr megkeresett azzal az ötlettel, hogy szeretne szavalóversenyt rendezni itt Izsófalván, s megkérdezte, volna-e erre lehetőség,  akkor igent mondtam.  A mai fiatalság a videók világában él, rengeteg erőszakos filmet néznek, s ilyen játékokat űznek a monitorok előtt. S az, hogy szavaló versenyre jelentkeznek,  úgy gondolom, nagyon nagy dolog. A vers tanulása, közvetítése nagyon szép dolog,  az  egymás iránti tiszteletre, szeretetre  nevelésében is rengeteget segít.
Visszaemlékszem, hogy gyerekkoromban imádtam a verseket, az irodalmat. Petróleum világítás volt ahol laktunk, este  amikor lefekvéshez készülődtem, édesanyám meséket, Petőfi verseket olvasott fel, amit én nagyon szerettem.  Ez az emlék köszönt vissza, amikor láttam, hogy milyen sok gyermek vett részt a versenyen. Köszönet illeti a felkészítő pedagógusokat, a gyerekeket, egy szép, tartalmas nap volt minden érintett számára. Ebből adódik, ha kell, máskor is szívesen helyt adunk egy ilyen eseménynek.

 “Milyen a bányász élete…?” című szavalóverseny
 Kötelezően választott vers volt a bányász élet, szabadon választott pedig a klasszikus költők versei. A versenyre  21 tanuló nevezett, s a  rendezvényen résztvevők száma meghaladta a 100 főt.

A szavalóverseny végeredménye:

I. helyezett: Tóth Csaba (Szent Péter Görögkatolikus Általános Iskola – Múcsony
II. helyezett: Parcz Maja (Izsó Miklós Általános Iskola – Izsófalva)
III. helyezett Forgó Fanni (Hosztják Albert Általános Iskola – Ormosbánya)
Különdíj: Pólyik Zoltán Raul (MMSZ Sajókazai Balassi Bálint Általános Iskola – Sajókaza)

A versenyen részt vett tanulók:

NévIskola
Juhász ZoéNyárády András Általános Iskola
Lakatos BarbaraSzent Péter Görögkatolikus Általános Iskola
Tóth CsabaSzent Péter Görögkatolikus Általános Iskola
Kovács Eszter LénaSzent Péter Görögkatolikus Általános Iskola
Kiss ZsüliettHosztják Albert Általános Iskola
Scheffer CsabaHosztják Albert Általános Iskola
Forgó FanniHosztják Albert Általános Iskola
Vincze TitániaHosztják Albert Általános Iskola
Katona Roxána KamillaHosztják Albert Általános Iskola
Tóth DávidHosztják Albert Általános Iskola
Ökrös Liliána MajaIzsó Miklós Általános Iskola
André LiliánaIzsó Miklós Általános Iskola
Parcz MajaIzsó Miklós Általános Iskola
Pólyik Zoltán RaulMMSZ Sajókazai Balassi Bálint Általános Iskola
Horváth JázminMMSZ Sajókazai Balassi Bálint Általános Iskola
Kalocsai Margit JuliannaMMSZ Sajókazai Balassi Bálint Általános Iskola
Kiss Roland GézaMMSZ Sajókazai Balassi Bálint Általános Iskola
Bakos Tibor BendegúzMMSZ Sajókazai Balassi Bálint Általános Iskola
Molnár Dániel LajosMMSZ Sajókazai Balassi Bálint Általános Iskola
Szőlősi TifaniGvadányi József Általános Iskola
Burkus MelaniGvadányi József Általános Iskola