Borsodszirák: ahol Bartók Béla a település életének része

Örömteli és tiszteletre méltó, ha egy közösség, egy település a hozzá kapcsolódó értéket, vagy a velük kapcsolatba hozható kiemelkedő személyiség múltját ápolják, s abból az évek során hagyomány lesz. Olyan hagyomány, mely a település életének részévé válik. Így van ez Borsodszirákon, ahol Bartók Béla emlékének ápolása a mindennapok része.

Borsodszirák büszke arra, hogy Bartók Béla ősei ezen a településen éltek. Bartók Gregorius, azaz Bartók Gergely, Bartók Béla ükapja az anyakönyvi adatok szerint 1771-ben kötött házasságot Szirákon Gondoss Máriával. Itt született fiúk Bartók János, Bartók Béla dédapja is. Ő állította a síremléket szüleinek.

Bartók János a Torontál megyei Magyarcsernára költözött. Itt született harmadik nemzedékként Bartók Béla.

A település a nagy zeneszerző emlékéhez hűen ápolja Bartók Béla hagyományát. Nem csupán utcák, terek intézmények viselik nevét, hanem az az egyesület is, amelyik minden évben megszervezi a Bartók Béla emlékünnepséget. Azt az ünnepséget, mely mára Borsodszirák elválaszthatatlan része lett.
Bartók Béla 1881. március 25-én született, így ehhez a dátumhoz igazodva kerül sor a megemlékezésekre. A Borsodsziráki Bartók Béla Hagyományőrző Egyesület idén március 22-én 14 órára várta a megemlékezőket a Bartók Béla Művelődési Házba .

Milyen volt Bartók Béla az ember, az alkotó, a zeneszerző? Alakját a helyi általános iskola tanulói (Molnár Viktória, Sidlovics Kitti, Kovács Edvárd) valamint Bakaja Csaba igazgató úr elevenítette meg.
Ezt követően a Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola borsodsziráki tagozatának növendékei magyar napdalokat adtak elő Bartók Béla gyűjtéseiből ( Bakaja Luca, Papp Tímea, Lakatos Kendra, Budai Flóra, Lakatos Dóra- felkésztő tanáruk Eperjesi-Müller Márta) .
A művelődési házban tartott ünnepséget a Bartók Béla Hagyományőrző Egyesület kórusa zárta, akik erdélyi népdalokat énekeltek.

A megemlékezés a Bartók Béla Emlékparkban a zeneszerző emlékművének koszorúzásával ért véget.
Koszorút helyezett el:
-Borsodszirák Önkormányzata
-Bartók Béla Általános Iskola
-Bartók Béla Művelődési Központ
– Bartók Béla Hagyományőrző Egyesület

A galéria a képre kattintva nyitható meg.


Keresse fel hírportálunkat, olvasgasson a különböző rovatok cikkei között:https://hirozon.hu
Lájkolja facebook oldalunkat, ott minden hír megjelenik: https://www.facebook.com/hirozon.hu