Milyen évünk lesz? “Pál fordulása, ha tiszta, Bőven terem mező, puszta…”

Ma Pál napja van, a népi életben fontos időjósló nap .

KI VOLT PÁL?
Pál egy időben vezető szerepet játszott a keresztények üldözésében. Mint a Bibliában olvasható, Pál, akit ekkor még Saulnak hívtak, egy ízben az „Úrnak tanítványai ellen lihegve” Damaszkuszba ment. Az úton hirtelen nagy fényesség vette körül. Leesett a lóról, és látomásában szózatot hallott: „Saul, Saul, mit kergetsz engem?” (
Az élmény hatása alatt megtért, és a kereszténység nagy térítő apostola lett. Pál fordulása (jan. 25.) ennek a „fordulatnak” állít emléket. Megtérésének Krisztus új szószólója névcserével adott nyomatékot. Ettől kezdve a zsidó Saul helyett római nevét, a Paulust használta. A névcsere jelképes értelmű. Az eredeti Saul a zsidók szálfatermetű első királya volt, míg a latin paulus „kicsinyt” jelent, és az amúgy is aprócska Pál, aki „saulként” a legnagyobb volt az üldözők között, az apostolok sorában a legkisebbnek mondta magát.

IDŐJÓSLÓ NAP
Pál napja fontos időjósló nap volt.  Az időjárási jövendölések, mondókák világosan utalnak erre. A legismertebb Pál-napi regula így hangzik: „Ha Pál fordul köddel, az ember meghal döggel.” A hajdani dögvészekre való jóslás is benne van a szövegben. Állatokra vonatkoztatva is ismert: „Ha Pál fordul köddel, jószág hullik döggel.”  „Pálkor inkább a farkas ordítson be az ablakon, mint a nap süssön be”– tartották például Kecelen.

A laskóiak  versben foglalták össze a lényeget: „
Pál fordulása, ha tiszta,
Bőven terem mező, puszta,
Ha szeles, jön hadakozás,
Ha ködös, embernek sírt ás,
Ha pedig esős vagy nedves,
Lesz a kenyér igen kedves.

A szélvihar háborút jelentett: hogyha szeles pálfordulás, akkor lészen hadakozás.
A Bács megyei Topolyán ezen a napon jósolnak a medvével. Ha kisüt a nap és előjön a medve, még negyven napig lesz hideg.


HALÁLJÓSLÁS-A TOLLAS POGÁCSÁVAL
Ha ki akarnánk próbálni, minden családtag számára pogácsát készítenénk, amelybe libatollat tűznénk. A szabály az, hogy akinek a tolla megperzselődik sütés közben, arra betegség, akié megég, arra pedig halál vár a következő esztendőben.

TERMÉKENYSÉGVARÁZSLÁS
Klárafalvi (Szegedi járás) hiedelem szerint e napon meg kell a ludak fenekét piszkálni, hogy szaporán tojjanak. A Pál-napi tojásból kelt libát Csépán (Jász-Nagykun-Szolnok megye) veszekedősnek, marakodósnak tartják.

Borítókép: Szent Pál apostol megtérése, ikon (Fotó: Wikipédia)

Keresse fel hírportálunkat, olvasgasson a különböző rovatok cikkei között:https://hirozon.hu
Lájkolja facebook oldalunkat, ott minden hír megjelenik: https://www.facebook.com/hirozon.hu