A 2023-as év volt az eddigi legmelegebb a világon, de tisztában vagyunk-e a következményekkel?

A TÉNY
A 2023-as év volt a második legmelegebb Európában és az eddigi legmelegebb a világon a feljegyzések kezdete óta. A globális átlaghőmérséklet 1,48 Celsius-fokkal haladta meg az 1850 és 1900 közötti átlagot – közölte az Európai Unió műholdas Föld-megfigyelési programja, a Copernicus.

A jelentés szerint tavaly jegyezték fel az eddigi legmelegebb hónapot, a napi globális hőmérsékleti átlagok pedig rövid időre több mint 2 Celsius-fokkal haladták meg az iparosodás előtti szintet. A globális átlaghőmérséklet júniustól kezdődően minden hónapban magasabb volt, mint a 2016-os, a tavalyit megelőző eddigi legmelegebb év azonos hónapjában.

A klímaváltozást figyelő szolgálat megjegyezte, 2023-ban fordult elő először, hogy a globális átlaghőmérséklet az év során minden nap legalább egy Celsius-fokkal meghaladta az 1850-1900 közötti szintet.

A KÖVETKEZMÉNYEK
A klímakutatók már többször rávilágítottak arra, milyen gondokat fog okozni a Föld légkörének 1.5 fokkal történő melegedése. Nos, 2023-ban 1,48 fok volt a melegedés, tehát elérkeztünk a kritikus határhoz. Mik a klímaváltozás következményei?
– Folyamatosan növekszik az időjárási szélsőségek száma (hőségnap, hirtelen lezúduló csapadékmennyiség).
– A következmények óriási károkat okoznak, de az élővilág is megszenvedi. Az emberek között egyre gyakoribb lesz a hőség okozta halál, bizonyos növények termesztése, állatok tenyésztése egy-egy területen kritikussá válhat.
– Tovább nő az energiaigény, mely elsődlegesen a hűtéshez lesz szükséges.
– Nő a sivatagos területek nagysága.
– Csökken az öntözővíz mennyisége, háborúk törhetnek ki az ivóvízért.
– Drámaian fog növekedni az élelmiszerek ára.
– Átalakul az ököszisztéma a sarki jég olvadásával, s a tundra fagyott talajának felolvadása tovább növeli az üvegházhatást.
– Megnövekszik a bozóttüzek száma, azok nagysága.
– A tenger élővilága átalakul, egyre kevésbé lesz képes betölteni élelmiszer-ellátó funkcióját.
…stb.

HOL TARTUNK?
Úgy tűnik a gazdasági élet szereplői nagy ívben tesznek a problémákra, a politika pedig nem tesz semmit, hiszen ma a gazdaság irányítja a politikát, s nem fordítva. Ők a perceknek élnek, a jövő nem érdekli őket.
Ebből adódóan nincsenek jelentős felhívások, nincs szemléletformálás, ezért a társadalmak érzéketlenek a probléma iránt, pedig dörömbölni kellene gyermekeink, unokáink védelme érdekében.
S mulasztásért fizetni fogunk. Nagyon nagy árat. Nem kellene megvárni.