Árvizeket kapunk karácsonyi ajándékba. A Sajón is újabb árhullám érkezik

az Országos Műszaki Irányító Törzs ma délben megkezdte működését a hazánkba érkező árhullámok védekezésének koordinálására. A Duna és a Tisza vízrendszerén is komoly vízszintemelkedések indultak el a vízgyűjtőkön lehullott jelentős mennyiségű csapadék és ennek változó halmazállapota miatt. 2013 óta először – bár az előrejelzések a nagyon gyorsan változó időjárási helyzet miatt a megszokottnál bizonytalanabbak- a folyó vízállása elérheti a budapesti alsórakpartot is.

Az elmúlt időszakban a Kárpát-medencében sokfelé 10-30 mm közötti, az Alpokban ennél jóval több, helyenként 30-70 mm vegyes halmazállapotú csapadék esett. A hétvégén is folytatódik a változékony, gyakran csapadékos és szeles időjárás, több hullámban számíthatunk további 10-20 mm, néhány osztrák vízgyűjtőn 25-30 mm közötti, vegyes halmazállapotú csapadékra. Holnaptól felmelegedés várható a vízgyűjtőkön, a fagypont (0 fok) magassága vasárnaptól szerdáig jelentősen, 3000 m körüli magasságba emelkedhet, ami a hóban tárolt vízkészlet további gyors olvadását, lefolyását valószínűsíti.

A csapadékos időjárás hatására a Dunán és mellékfolyóin árhullámok indultak vagy indulnak meg. Az Országos Vízjelző Szolgálat ma délelőtti előrejelzése szerint karácsonyra a Dunán Nagybajcsnál III. árvédelmi fokozat fölött tetőző árhullám érkezik, Győr térségében pedig az árhullám már holnap elérheti a rakpartot és a csónakházakat is. Budapesten a jövő hét közepén, előreláthatólag a II. fok szintjét megközelítően, az alsó rakpart szintje felett tetőzhet a folyó. Szintén árhullám várható a Rábán és az Ipolyon, előbbi Körmendnél holnap az I. fok körül, utóbbi a jövő héten I. fok felett tetőzhet.

A Tisza vízrendszerén a Sajón karácsony napjaira újabb árhullám érkezik, az elsőnél némileg magasabb, Sajópüspökinél I. fok feletti tetőzéssel. Emellett a Zagyván ismét az I. fok fölé emelkedhetnek a vízállások, a Tarnán pedig újból II. fokú készültség várható. A Tiszán jelenleg a folyó középső szakaszán, több helyen az I. fok feletti vízállások mellett vonul le az árhullám. Az alsóbb szakaszokon várhatóan már a készültségi szintek alatt tetőzik a folyó. Újabb jelentős tiszai árhullám nem valószínű.