Magányos idős emberek, főként férfiak bizalmával éltek vissza, több mint 10 millió Ft-ot csaltak ki

Ítéletet hozott a Miskolci Járásbíróság azon hét vádlottnak az ügyében, akiknek egy része a sértettek bizalmába férkőzve pénzt csalt ki tőlük, mások a pénzösszegek felvételében segítséget nyújtottak.

Az ítéleti tényállás szerint az I., II., és V. rendű vádlottak internetes társkereső hirdetések útján idősebb, egyedülálló személyekkel, főként férfiakkal ismerkedtek meg, és bizalmukba férkőzve különböző összegeket csaltak ki tőlük. A IV., VI., VII. és VIII. rendű vádlottak – nem tudva a pénzösszegek eredetéről – rendelkezésre bocsátották bankszámláikat és a készpénz felvételében működtek közre. Az okozott kár összesen több mint,10 millió forint.

A bíróság a vádlottakat egyebek mellett több rendbeli csalás bűntettében és pénzmosás vétségében mondta ki bűnösnek, ezért az I., II., és V. rendű vádlottakkal szemben 1 év 6 hónap és 6 év időtartam közötti,szabadságvesztést, és pénzbüntetést szabott ki.
Az I. rendű vádlottal ,szemben kiszabott szabadságvesztés végrehajtandó, emellett őt a bíróság, – vagyonelkobzással egyetemben – kötelezte az okozott kár megtérítésére is. A IV., VI., VII. és VIII. rendű vádlottakat a bíróság próbára bocsátotta, a III. rendű vádlottat pedig felmentette a vád alól.
A bíróság enyhítő körülményként értékelte a vádlottak beismerő, vallomását, illetve a kár részbeni megtérültét, ugyanakkor súlyosító, körülményként esett latba a többszörös bűnhalmazat és a hasonló jellegű cselekmények elszaporodottsága.

Az ítélet nem jogerős.
Forrás iskolci Törvényszék