Tombol a kánikula, akár 49 fok is lehet egyes helyeken. Ez már a végítélet?

Évről évre egyre melegebb nyári napokkal találkozunk, életünket alaposan átrendezi az időjárás. Tehetnénk ellene valamit. de sem a politikát, sem az egyéneket nem különösebben érdekli a megoldás. Kivágjuk a fákat a parkolók építésének, az esőerdőt a mezőgazdaságnak, túlfogyasztunk, autótengerben élünk, stb.  A természet pedig benyújtja a számlát. A melegedő  nyár megviseli a növényzetet, állatvilágot, így az olcsó élelmiszerektől – infláción ide-oda- elbúcsúzhatunk.

Rettenetes hőség közelít Dél-­Európa felé. Az ok egy úgynevezett hőkupola. Akár 49 fok is lehet

A Naphire.hu is írt arról, hogy forróság várható Magyarországon. Ennél is súlyosabb a helyzet Dél-Európa országaiban, többek között a Balkánon.

Erős hőhullám van kibontakozóban Dél-Európában, ahol sok helyen már most is a 40 fokot súrolják a maximumok. Sőt Görögországban, és Törökország nyugati részén jelenleg van ahol a 42-43 fokot is eléri a hőmérséklet.

Ez a forróság pedig a hétvégén és jövő héten tovább fog fokozódni, ugyanis az Afrika felől érkező forró légtömeg egy úgynevezett hőkupolát hoz létre a Földközi-tenger felett

Az olasz meteorológiai társaság a Cerberus nevet adta ennek a hőhullámnak, mégpedig a Dante Poklában szereplő háromfejű kutya után. A hőség valóban pokoli lesz, a csúcshőmérsékletek Olaszországban, Spanyolországban, Görögországban is sokfelé 40-45 fok között fognak alakulni, sőt néhol ennél is melegebb, 47-49 fok is előfordulhat. Ez a napon 55 -58 fokot, sőt melegebbet  is jelenthet.

Tőlünk délre, a balkáni országok is részesülnek a hőhullámból, helyenként Horvátországban, Szerbiában, Bulgáriában, Észak-Macedóniában is lehetnek 40 fok feletti hőmérsékletek.

A Föld legmelegebb napja volt hétfőn, kedd megdöntötte a hétfői rekordot, szerda megdöntötte a keddi rekordot, csütörtök megdöntötte a szerdai rekordot.
Hétfőn volt a legmelegebb nap a Földön azóta, hogy mérik a tudósok a hőmérsékletet. Egy napig tartott a rekord, kedden ez meg is dőlt. És szerdán újabb rekord született, csütörtökön pedig megdőlt az előző 3 napi rekord, 17,23 átlaghőmérséklettel.

Az amerikai Nemzeti Környezeti Előrejelzési Központ (NCEP) adatai szerint a világ átlaghőmérséklete 17 Celsius-fok volt, éppen meghaladva a 2016 augusztusában elért, 16,9 fokos rekordot. Kedden pedig 17,18 fokos globális átlag volt, ami megdöntötte ezt a rekordot is.

Magyarországon is forróság lesz, egyelőre szerda éjfélig van érvényben vörös riasztás
Napról napra melegebb lesz Magyarországon is. 29-34 napi maximumról 32-38 fokra kúszik majd föl a hőmérséklet. Ami a poklot jelentheti, hogy az éjszakák is melegek lesznek, nem hoznak enyhülést. Térségünkre  35 fok körüli  maximumot jósolnak, ami napon akár 43-45 fok is lehet.