Tiszacsegei Halászlé Fesztivál: iszonyatos tömeg, hőség, nem túl jó halételek, és…

Kedveltek a gasztro fesztiválok. Vannak olyanok, melyek különösen népszerűek, ilyen pl. a hal.  Nem véletlen, hogy ma óriási tömeg ment el a Tiszacsegei Halászlé Fesztiválra. Dél körül 40-50 m-es sor alakult ki, akik halászlére vártak, s ez több órán keresztül így volt. Szóval a halászlé csalogató dolog, ma is az volt. Bár 1-1,5 órát sorban állni…Volt kézműves vásár, délután színpadi koncertek.

Megjegyzem, a tavalyi botrányosra sikeredett Kalocsai Paprika Fesztivál  óta, amiről ide kattintva olvashat, kritikusabb szemmel nézzük a gasztro és gasztro jellegű fesztiválokat.

Ízlések és pofonok különbözőek, ez igaz a halászlére is. Van, akinek ízlett a mai halászlé, sokan mondták azt is, hogy igazából jellegtelen. Mi az utóbbiak táborához tartoztunk. Feljavítani sem nagyon tudtuk, mert sem só, sem erős paprika nem volt az asztalokon.
Ami talán mentségre szolgál, az az ár-érték arány. 1850 Ft-ért adtak egy adagot, valóban bőségeset. S az is igaz, akik igazi Tisza menti halászléről álmodtak, csalódtak, hiszen nem ponty, hanem afrikai harcsa volt a főzött hal. Erről persze a fesztivál szervezői nem tehettek, nem lehet halászni a Tiszán a ciánszennyezés óta.

Szóval korábban ettem már halászlevet a Tisza partján álló csárdában, az valódi költemény volt a mostanihoz képest.
Mint mondtam, volt, akinek a mai is ízlett.

Egy vállalkozó sült halféleségeket árult, az már gázosabb volt. Közel tízezerét mérték a rántott ponty kilóját, ami ehetetlenül sós volt, a panír pedig nem ropogott, hanem nyúlós, elázott volt. Ez valóban nem esett jól, nem lesz jó reklámja Tiszacsegének.

Persze a fesztivál, a halászlé fesztivál nem csak a halról szól, hanem arról is, hogy mennyire komfortos a vendégeknek. Nos, ez több kívánnivalót hagyott maga után.
Iszonyatos tömeg volt, wc csak az az egy, ami a kompkikötő bejáratánál van. Normál napokon biztosan elég, most folyamatosan 10-15 ember állt sorba, a többiek máshol kerestek „menedéket”.  Szóval, ekkora tömegre ez nevetségesen kevés.
Iszonyatos tömeg volt, hőség, de nem volt kézmosási lehetőség a fesztivál területén . Magyarán, nem volt egyetlen egy csap sem. Így sem inni, sem kezet mosni nem lehetett. Volt sorban állás a vízért  a büfénél, de késmosási lehetőség az nem. Pedig rengetegen ettek helyben, nem ártott volna előtte kezet mosni.
Iszonyatos tömeg volt, hőség, a vendégek asztalról az üres edényeket, tálcákat elvitték, de asztaltörlés az nem volt. Néhány vendég étkezése pedig hagyott némi kivetni valót.
Iszonyatos tömeg volt, hőség, sok idős ember, de az étkező sátoron kívül -ahová kiírták, csak az érkezés ideje alatt lehet ott tartózkodni- pad sehol. A Tisza partján volt néhány, az élelmesebbek lefoglalták egész napra, a többiek ácsorogtak, vagy haza indultak.
Volt motorcsónakázási lehetőség mentőmellény nélkül. Volt rém rossz fagyi. Parkolási őrök, aki összevissza küldözgették a kora délelőtt érkező vendégeket.

Bizonyára majd mondják, van, akinek semmi se jó. Nem erről van szó! A csegei Tisza part megért egy kirándulást. Az csoda szép, különlegessége a virágokkal díszített komp. A fesztivál kapcsán, amikor kialakul az embernek az az érzése, hogy sokkal inkább szól a pénzről, mint a vendégekről, az már számomra “gázos” . Ott már kár a benzinért. Van persze, akinek ez így is tetszett.