“A pénztárcám üres, de a szívembe mindenki belefér”. Az Újkazinci Baráti Kör vendége volt Subert Vilmos pásztor, énekes, dalgyűjtő

(Beszámoló és képgaléria)
Az Újkazinci Baráti Kör ismét egy különleges előadót látott vendégül. Boldogkőváraljáról érkezett Kazincbarcikára Subert Vilmos, aki pásztor, agronómus, népdalénekes, dalgyűjtő, s hihetetlenül vidám ember. A rendezvényen Bodó József beszélgetett Subert Vilmossal, ahol szóba került gyermekkora, a pásztorélet szépsége és nehézsége, a dal szeretete. S szinte minden egyes témakört dallal kötött össze a klub vendége, örömet, mosoly csalva a közönség arcára. A közel egyórás beszélgetés minden részletét nem tudjuk közölni, így csak egy-egy szeletét emeljük ki a beszélgetésnek.

Milyen volt a pásztorélet?
-Nehéz, de szép. Ennek az életnek az egyik szépsége, hogy a pásztorok a legszabadabb emberek. A természet részei vagyunk, annak a természetnek, amit lassan-lassan elvesznek tőlünk, és az emberek is elfelejtik. Ma, amikor sokaknak van kertje, alig-alig termelnek benne. Pedig az ott termelt zöldségnek, gyümölcsnek más az íze , mint a nagy áruházakban árultaknak.

Van még pásztorélet, szükség van rájuk?
– Szükség van rájuk, bizony.! Ma sajnos visszaszorulóban van, nagy számban a Hortobágyon, meg még 1-2 nemzeti parkban léteznek. A pásztorélet szép, de nehéz munka, a mai fiatalok nem nagyon szeretik ezért. Pedig a pásztorok a legszabadabb emberek, s ez hatalmas, felszabadító érzés.

-Sokat emlegette beszélgetésünk során, hogy ön boldog ember? Boldog, büszke?
-Én boldog ember vagyok, mert szeretnek engem. S boldog ember vagyok, mert másokat szerethetek. Boldog ember vagyok, mert az enyém volt a legszebb és legszabadabb foglalkozás, s dalolhatok, ami nekem, s másoknak is öröm. Olyan, hogy büszkeség, számomra nem létezik. Csak a boldogság.

Szerkesztőségünknek is lehetősége volt, hogy rövid időre beszélgessen Subert Vilmossal.

– Bármerre járunk idehaza, azt tapasztaljuk, hogy az emberek lehajtott fejjel közlekednek. Ön mosolyog, vidám, tele életerővel. Mi a véleménye erről.
-Aki a gondjaival él, nem tekint a jövőbe, az bizony lehajtja a fejét. Az ég felé kell emelni a tekintetünket, a jövőt, a szépet kell keresni. Én mindig az eget fürkészem, s boldog vagyok.

-Milyennek ítéli meg a mai fiatalokat?
-Puhányok, érdektelenek, tisztelet a kivétel. Én mindig azt mondom, a gyerek olyan lesz, amilyennek a szülei nevelik, a nevelés az ő felelősségük. Az iskola alakíthat rajta, de megváltoztatni nem tudja. Az, hogy a gyerekek ilyenné váltak az a szülők hibája.

S mi a véleménye a mai világról?
-Jól és értelmesen élni csak akkor lehet, ha harmónia van. Az, amikor az embereket egymás ellen uszítják, az a világ előbb utóbb elveszik. Ma az uszítás világát éljük, s ennek szomorú következményei lehetnek.

A képgaléria a képre kattintva nyitható meg.

Keresse fel hírportálunkat, olvasgasson a különböző rovatok cikkei között.https://hirozon.hu/

Lájkolja facebook oldalunkat, ott minden hír megjelenik: https://www.facebook.com/hirozon.hu