A MAGYAR HONVÉDELEM NAPJÁRA EMLÉKEZETT A MATASZ KAZINCBARCIKAI SZERVEZETE

A magyar szabadságharc tavaszi hadjáratának csúcspontjaként 1849. május 21-én a honvédsereg három hetes ostrom után visszafoglalta Buda várát. Ennek emlékére 1992-től a kormány határozata alapján e napon ünneplik A MAGYAR HONVÉDELEM NAPJÁt.


A MATASZ Kazincbarcikai szervezete a honvédelem napját ünnepelte Kazincbarcikán a Rákóczi téren. A megemlékezés tiszteletadás volt, a több mint 1100 éve fennálló Honvédelmünknek, a 175 éve ezen a néven ismert Magyar Honvédségnek , és a 200 éve született Petőfi Sándornak.

A vendégeket Tóth Tamás, a helyi szervezet elnöke köszöntötte.

Az ünnepi műsorban az 1848-1849-es forradalom és szabadságharcra emlékezve Petőfi versek hangzottak el, illetve Jókai Mór Kőszívű ember fiai c. regényének egyik jelenetét mutatták be a közönségnek a Don Bosco Általános Iskola, Szakképzö Iskola, Technikum, Gimnázium és Kollégium tanulói. A verseket az iskola diákjai, és nevelőtanára adták elő. A Kőszívű ember fiaiból előadott jelenetben kiemelkedő segítséget nyújtott a tanulóknak Kovácsné Balla Katalin tanárnő. Farkas Attila tanár úr pedig a saját maga által megzenésített Petőfi verset adott elő.

A rendezvényen korhű egyenruhákban, és fegyverzettel, bemutatták a Magyar katonaság 6 nagy történelmi korszakát.

Ünnepi beszédet mondott Gulyás László alezredes.

A galéria a képre kattintva nyitható meg.