Egy hely, ahol olyan különlegességeket fogyaszthat, amiket sehol máshol

Az elmúlt évben jártam Gömörszőlősön, s ott találkoztam Gyulai Évával. Egy helyi kisboltban árulta azokat a szörp és ital különlegességeket, amelyek egyedülállóak. Nem csak ízük, színviláguk miatt, hanem azért is, mert az alapanyagot az erdő, mező növényei adják.
Az egyik alkalommal népzenészek szórakoztatták a betérő turistákat. Tőlük kérdeztük, miért járnak erre, miért tértek be Évi boltjába. Elmondták, hogy a táj szépsége mellett a korábbi különleges élmények miatt jöttek ide be, vagy hallottak az itteni különlegességekről, s szeretnék azokat megkóstolni.
Az erről készült cikkünket, fotógalériánkat  itt és itt tekinthetik meg.
Évi egyébként szörp és ital designerként dolgozik, több étterem számára is tervez egyedi italokat. Amikor kiderült, hogy ő lesz az új üzemeltető, felkerestük, s arról beszélgettünk, miért is vágott bele a Mezey épületében lévő kávézó üzemeltetésébe. A városvezetés örömét fejezte ki, ha  ő működtetné akévézót, mert egy olyan színvonalú helyet szerettek volna, ami hozzájárul a város folyamatos fejlődéséhez. Éva elmondta, döntését megkönnyítette,  hogy minden támogatást megkap, és nem úgy érzei, hogy kibérelt egy helyet, hanem hogy a várossal közösen dolgozik valami egészen újszerű és minőségi vendéglátóhelyen.

Az, hogy vendéglátóhelyet működtet valaki, abban nincs semmi különleges. De miért egy művész kávézót?
-Lehet, sokan nem értik végül miért döntöttem úgy, hogy szakítok a Mezey kávézó névvel, de ennek jogi okai vannak. Több működtető volt, az új működtetők nem tarthatták meg az előző nevet. Így lett a Mezey  Művész Kávézóból Mezey Kávézó. Nekem is új nevet kellett választani. Én valami teljesen újat akartam, s miután a korábbi neveket nem használhattam, így a választásom a  GinGin  névre esett.   Ennek oka pedig az, hogy ma elég nagy kultusz alakult ki a gasztrokultúrában, italkultúrában a gin,  gin toniknak körül, nekünk pedig jó pár gin-es ital szerepel az itallapon. De igazából az első gondolatom nem is ez volt, hanem egy olyan nevet kerestem a csin-csin-re asszociál, s úgy gondoltam, hogy nálunk gin-gin az új csin-csin😊

Az új névválasztás azt is jelenti, hogy szakít a  művészeti hagyományokkal, szakít a Mezey által képviselt értékkel?
– Szó sincs róla. Mezey István a művészetben képviselt értékeket, melyre a kazincbarcikaiak büszkék. Én a vendéglátásban szeretnék hasonló értékeket nyújtani az ide betérők számára. Nem véletlen a belső design, az, hogy zongora van itt, amit bárki használhat. S természetesen a forgalmazott termékek körében is a különlegességek, a gasztronómiai értékek, ital különlegességek jelennek meg.

Ez persze összetetteb feladat a mindennapok során. Terveink szerint helyt adunk művészeti rendezvényeknek, felolvasó esteknek, elsődlegesen kazincbarcikai alkotók bevonásával.
De, ha visszautalok Gömörszőlősre, akkor az ottani különlegességeknek itt is helyt kívánok adni. Szeretném elhozni egy ilyen urbánus környezetbe azokat az egyedi termékeket, amiket én ott is nyújtok a vendégeknek.
Érdekes és pozitív élmény volt, amikor az első napokban meglátták a színes belső teret, sokan mondták: „tök jó”, hogy Kazincbarcika Kolorcity, s ez is ugyan ilyen  színes.

Jelentősen megváltozott a belső tér. Mi késztette erre a változtatásra.
– Szerettem volna valami újat, színeset, izgalmasat létrehozni. Ezért lett ilyen színes a belső tér, amit saját kezünkkel készítettünk el. Mi magunk festettük le a felhelyezett csillárokat, a vendégek székeit. Nem akartam túl egyszerű, klasszikus belső teret, amelyeknek mindig van némi monotóniája. Az átalakításra nagyon kevés időnk volt, sokat köszönhetek Szigeti Nórinak, aki fantasztikus ízléssel álmodta meg és dolgozott a koncepción, és a családomnak, akik időt energiát nem spórolva mindenben segítettek, támogattak. Azért is nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy hamar sikerül kiváló embereket találnom, akik az első perctől kezdve kiemelkedő attitűddel dolgoznak a GinGin sikereiért.

Mit fogyaszthat a GinGinben a betérő vendég?
– Sok mindent, sok egyedi terméket. Nekünk nincs állandó itallapunk, az folyamatosan változik. Az itallapon szereplő GinGin logó jelzi, hogy mi az újdonság.  Szeretném, ha a betérő vendégek rászoknának, hogy keresik az új termékeket. Természetesen vannak megszokottak  is, presszó kávé, hosszú kávé,  cappuccino, de a döntő többség az saját készítésű különlegesség.  Miután soknak az alapanyaga az erdő, mező terménye, s azok szezonálisak, ezért az itallap is változik.

Egyébként is jellemző rám, hogy kísérletezek, új termékeket állítok elő. Itt is ez történik. Van egy Barcika névre keresztelt kávénk, ez egy szerecsendiós rumos kávé. Kapható a Gingin cappuccino, amiben egy lila szív van, fűszeres latte, aminek alapanyaga egy @Dorka Fűszerháza által készített kézműves fűszereket tartalmazza, és a @Jersey Miracle A2-es házi tejét. Ezek mind egyedi, minőségi és különleges termékek.

Örömmel látom, hogy kapható uborkás-körtés limonádé, rózsás málnaszörp, zsályás meggy szörp.  Ez azt jelenti, hogy a gömör vidéki erdőknek, mezőknek a terményei  megjelennek?
– Igen. S nem csak arról van szó, hogy természetes alapanyagokat használok, hanem olyan termékeket készítek, amit sehol máshol nem lehet megkóstolni, fogyasztani. Ezeket én tervezem,  készítem, én főzöm.
Az alkoholos koktélok is egyediek, hiszen azokat is én találtam ki.  Ezek  egyik összetevője az általam készített szörp vagy szörpök, s ehhez kapcsolódik olyan alkohol párosítás, ami szerintem összeillik, némi fűszer, egyéb izgalmas összetevő.
Összességében úgy gondolom, hogy igyekeztem létrehozni egy igényes, kínálatában magas értéket képviselő vendéglátóhelyet, olyan sortimentet, amit az egész országban sehol nem tudnak megkóstolni, csak Kazincbarcikán a Gin_Ginben.  A lényeg azon van, hogy  amit mi kínálunk  azok mind egyediek. S szerintem ez egy értéke az itteni közösségnek, olyan értéke, aminek lehet örülni.

Hatalmas szenvedéllyel beszélt erről a helyről, az itt megtalálható kínálatokról, terveiről. Ennyire fontos Önnek a GinGin?
– Igen. Én sokat dolgoztam, dolgozok éttermeknek, számtalan rendezvényre hívtak meg. Örömmel mondhatom, hogy mindenhol komoly elismerést kaptam. De azok végső soron megrendelések voltak, itt pedig a saját elképzeléseimet válthatom valóra. Ez hatalmas lehetőség, hatalmas felelősség.
Olyan helyet szeretnék teremteni, ami valóban egyedi, ahol olyan kínálat van. ami magas értéket képvisel, s ami sehol máshol nem kapható. Megmutatni, hogy a természetes alapanyagokból milyen csodák készíthetők. Megjegyzem, pontosan emiatt nem kapható nálunk Coca cola.
Szeretném, ha a GinGin a magas értéket képviselő termékek mellett a művészet, a művészeti értékek egyik találkozó helye is lenne Kazincbarcikán. Ezért biztatok mindenkit, térjenek be hozzánk, kóstoljanak meg egy-egy egyedi italt, fogyasszanak el egy első osztályú süteményt, és persze ha tudnak játszanak a zongorán, és az egyik vendégünk által felajánlott gitáron.  

Köszönöm a beszélgetést, kívánok sikert, új élményeket ezen a különleges helyen!
– Köszönöm szépen!

Fotók: Gyulai Éva és a szerkesztőség