Börtönbüntetésre ítélték az ózdi benzinkúti zsarolással vádolt két férfit

Az Ózdi Járásbíróság ítéletet hozott azoknak a vádlottaknak a büntetőügyében, akik megöléssel fenyegetőztek egy ózdi benzinkúton 2022. október 15-én hajnalban. 

A bíróság által megállapított tényállás szerint a két terhelt a töltőállomás shopjából akart megszerezni egy palack bort. Hosszasan tanakodtak, cserélgették az üvegeket, majd a pulthoz lépve azt állították, hogy a terméket máshol vásárolták és magukkal hozták, ezért nem fizetik ki. Az eladó közölte, látta, hogy a polcról vették le az árut, így azt ki kell fizetniük. Az I. rendű vádlott – akire a II. rendű vádlott jelenléte támogatólag hatott – a torka elvágásával fenyegette meg a sértettet, utalva arra, hogy az sem számít, ha börtönbe megy. Az eladó ennek hatására engedte, hogy a terheltek fizetés nélkül távozzanak. 

A sértett azért is tartott a férfitól, mert néhány órával korábban egyik kollégáját is megöléssel fenyegette, büszkélkedve azzal, hogy korábban már volt büntetve.

A bíróság az I. rendű vádlottat súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás bűntette miatt 5 év szabadságvesztésre és 5 év közügyektől eltiltásra, a II. rendű terheltet ugyanezen bűncselekmény elkövetése miatt 2 év szabadságvesztésre és 2 év közügyektől eltiltásra ítélte, utóbbi vádlottat bűnsegédként találta a bíróság bűnösnek.  

A szabadságvesztés tartamának megállapításakor az I. rendű vádlott esetében enyhítő körülményként vette figyelembe beismerő vallomását és megbánását, a II. rendű terhelt vonatkozásában pedig a bűnsegédi elkövetési alakzatot. Súlyosító körülményként esett latba mindkettejük önhibából eredő ittas állapota, valamint I. rendű vádlott tekintetében az, hogy a bűncselekményt büntetőeljárás hatálya alatt állva követte el. 

Az ítélet nem jogerős, az ügyész három munkanapot tartott fenn jogorvoslati nyilatkozata megtételére, a vádlottak és a védőik felmentés és enyhítés érdekében fellebbeztek.