LOVAS MAJÁLIS SAJÓKÁPOLNÁN

Hatalmas tömeg volt tegnap Sajókápolnán a Lovas Majálison. A reggeli szemerkélő eső ellenére folyamatosan érkeztek a vendégek a rendezvény helyszínére, ahol a verseny mellett árusok, főzés, stb. várta a vendégeket.
A Lovas Majális talán azt is jelenti, hogy Tőzsér György polgármester sok-sok elképzelése körül az egyik valóra vált. Korábbi beszélgetésünk polgármester úrral Sajókápolna jövőjéről, az erről készült cikket ide kattintva tudják elolvasni.

Tőzsér György polgármestert kérdeztük arról, hogy miért egy különlegességet, lovas versenyt szerveztek  majálisra?
-Sajókápolnán  1990-től 2002-ig voltak lovas napok. Az akkori szakmai stáb, aki szervezte ezeket, kivonult innen. A sajókápolnaiak nosztalgiával gondoltak ezekre  az éveke. 21 évvel ezelőtt volt itt,  ezen a helyszínen az utolsó verseny, most ezt álmodtuk újra. Ebben segített nekünk a Szuhakálló és Környéke Lovas és Szabadidős Sport Egyesület, valamint az Ózdi SZC Surányi Endre Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium lovas edzői képzésének  tanulói. Ennek a lovas versenynek a szakmai hátterét az egyesület és a tanulók biztosították, a helyszínt  és a rendezvény lebonyolításának feltételeit pedig az önkormányzat.

-Egy ilyen rendezvény előkészítése rendkívül sok feladattal járt. Nem sok szabad ideje volt akkor az elmúlt napokban?
-Pontosítsunk, az elmúlt hetekben. A faluban meghirdettem, hogy megkezdjük a lovas majális előkészítését. Szombatonként 7 órától 13 óráig dolgoztunk a pálya és a rendezvény helyszínének előkészítésén. Reggelivel kezdünk, s aztán keményen dolgozott az a 20-25 főből álló önkéntes csapat, akik eljöttek. Több, mint 300 oszlopot kellett leütni, leásni,  azokra felhelyezni a korlátot. Ez komoly és nehéz munka volt.

-Akkor lehet azt mondani, hogy a település összefogott a rendezvény előkészítése érdekében?
– Igen, s köszönettel tartozom azoknak, aki a pálya előkészítésében, vagy a rendezvény lebonyolításában bármilyen módon részt vettek.

A rendezvény szakmai szervezője a  Szuhakálló és Környéke Lovas és Szabadidős Sport Egyesület, valamint annak elnöke, Kissné Wéber Ágnes volt. Vele beszélgettünk az egyesületről és a mai versenyről.
-Mi újság az egyesület háza tájékán?
-Az egyesület működik, a mai napon 4 versenyzőnk indult a megmérettetésen. Ez is jelzi, hogy tesszük a dolgunkat a lovas sport népszerűsítése terén.

-Hogyan lettek önök az itteni verseny szervezői?
-Tőzsér György polgármester úr, aki egyébként a kollégám, említette, hogy Sajókápolnán korábban voltak lovas rendezvények, szeretné ezt újra éleszteni. A beszélgetéseinkből végül valóra váltak, a mai rendezvénnyel újra éledhet egy régi hagyomány Sajókápolnán.

-Mennyien jelentkeztek a mai versenyre?
-104 versenyző indul a mai versenynapon.

-Honnan érkeztek?
-Mintegy 60 km-es körzetből érkeztek a versenyzők, A legkisebb még óvodás korú, de sok iskolás korú is van, s természetesen vannak felnőtt versenyzőink is.

-Mik a további tervek?
-Szeretnénk, ha az egyesület továbbra is megfelelő színvonalon működne. Szeretettel várjuk az érdeklődőket Szuhakállóban, helyileg a Dózsa György út 56. szám alatt. S vágyam, az is, hogy a most beindult lovasedző képzés sikeres legyen.

A helyszínen történő beszélgetések során derült ki, hogy Magyarországon egyedüliként az Ózdi SZC Surányi Endre Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium van lovas edző képzés. A tanulók vettek részt a rendezvényt előkészítő marketing munkában, de a mai versenyen is közreműködnek, illetve vannak olyanok, akik versenyzőként indulnak.

A verseny végeredménye ide kattintva tekinthető meg.