Rossz hír: odaveszett a kajszitermés jelentős része

Most már évek óta elpusztítja a fagy a hazai kajszi ültetvényeket.

Idén sem kímélte a rendkívüli hideg a hazai kajsziültetvényeket.

Április elején mínusz 3 és mínusz 8 °C közötti fagyokat mértek a magyar kajszibarack-ültetvényekben. A relatíve korai, március elején-közepén megkezdődött virágzás időszakában is voltak jelentős hidegek, ám az április elején bekövetkezett fagy okozta az igazi károkat a hazai kajsziültetvényekben.

Van, ahol 100 százalékos lesz a terméskiesés

A fagy nem kímélt meg egyetlen termőtájat sem, egyes helyeken  – főként az Alföldön – a terméskiesés elérheti a 90-100%-ot is, a magasabb fekvő termőterületen is gyakori a legalább 60-70%-os veszteség, ami erősen fajtafüggő. A kár mértékét bizonyos területeken a nagyon intenzív fagyvédelem tudta még csökkenteni.

Somogy vármegyében általában 30-40% körüli termésre számítanak a gazdák

Bizonyos fajták jobban vészelték át a fagyokat, és ez eléggé független volt az elhelyezkedéstől vagy kitettségtől, leginkább az adott fenológiai állapot érzékenysége volt meghatározó. A körülményekhez képest jól vészelte át a fagyokat a Bergeron, a Bayoto, a Kioto és a Farbaly, valamint értékelhető mennyiségben marad Bergarouge és Big Red.

Súlyos fagykárokat szenvedtek a korai Tsunami, Spring Blush, Pinkcot, Mediabel, a Ceglédi óriás és, a Harcot fajták.

Tolna vármegye: súlyos fagykárokat szenvedtek a korai fajták

Tolna vármegyében az alacsony hidegigényű, korai fajták súlyos fagykárokat szenvedtek (Tsunami, Spring Blush, Pinkcot), itt a termékenyülésben kevesebb volt a probléma. A korai fajták itt nagyon korán kezdtek virágozni. A megyében -4°C-os szállított fagyot mértek, de a középérésű fajták, mint például a Kioto, Bergeval viszonylag jól átvészelték.

Gyenge közepes termés várható Bergarouge és Anegat fajtáknál. Üzemi szinten általában 30-40%-os termést várnak a gazdák a jelenlegi helyzet szerint.

Győr-Moson-Sopron, Bács-Kiskun és Borsod vármegye

A nagyon korai fajták már januárban elfagytak, az április fagyok során -6°C körüli fagy károsított, de mivel itt a fenológia jó tíz nappal hátrébb jár a szokásosnál, a Bergarouge és a Big Red viszonylag jól átvészelte a hidegeket és a Pinkcot is megmaradt. Általában 30-35% a jelenleg látható kár mértéke, Bergeronban és Kiotóban kevesebb, de hogy a stressz miatt mekkora lesz a hullás, csak később lehet pontosabban megmondani.

Bács-Kiskun vármegyében a korai fajtáknál (Spring Blush, Pinkcot) teljes a fagykár, de itt még a középérésű Kioto is elfagyott a -6°C körüli szállított fagyban.

Borsod vármegyében, az ország északi részén 40-70% közötti fagykárról számoltak be, a Bergeron és a Flavor Cot marad a leginkább érintetlen. A Magic Cot, Wonder Cot állományok szinte 100%-ban elfagytak.

Forrás: Agroinform.hu