Letarolja-e a jövő heti fagy a gyümölcsösöket?

Rendkívül barátságtalan időjárással búcsúzik a március. Hétvégétől viharos szélre, csapadékra kell számítani, hajnalonként fagy lehet. A leghidegebb szerda reggelre várható, helyenként -9 fokra is lehűlhet a levegő hőmérséklete.
A hidegebb az ország északi részén és Szabolcsban várható. Északon a fák virágzása kevésbé előrehaladott, ezért talán kisebb fagykár várható, Szabolcsban viszont a virágzást telibe találhatja, komoly károkat okozva ezzel.
Talán szerencse, hogy az ország középső és déli részén -2, -3 fok ígérkezik, ami lehetőséget jelenthet az eredményes védekezésre.

Ez már a sokadik év, amikor komoly veszélyt jelent a fagy. A klímaváltozás miatti enyhe telek következtében korábban köszönt be a virágzás, a fagy pedig rendszeresen ekkor érkezik.

ELŐREJELZÉS
A vasárnap este érkező hidegfront mögött hideg, sarkvidéki eredetű levegő árasztja el a Kárpát-medencét, a hét elején erős, többfelé viharos szél is várható. Keddtől védeni kell az éjszakai fagyoktól a virágzó gyümölcsfákat is. A szélvédett területeken akár mínusz 5 Celsius-foknál is hidegebb lehet.

AGROMETEOROLÓGIA
Az elmúlt egy hét nagyrészt száraz, de egyre melegebb időjárása kedvezett a tavaszi munkáknak, és a vegetáció gyors fejlődésének, ugyanakkor a talajok felszín közeli rétege sokat száradt a múlt hét közepi esők óta. A folytatásban azonban a már kritikusan száraz északnyugati tájakra is érkezik eső, amihez lehűlés is társul. Szombaton csak pár fokkal, majd hétfőtől jelentősen visszaesik a hőmérséklet, keddtől pedig az éjszakai fagyoktól is védeni kell a virágzó gyümölcsfákat.

Borítókép: Szerda hajnalra várható hőmérsékletek.
Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat