Egy, az egész ország területén fosztogató bűnbandát kapcsoltak le (fotók)

Az elmúlt időszak földrajzilag egyik legnagyobb kiterjedésű bűncselekmény-sorozatát koordinálták le a Pest vármegyés rendőrök. Egy, az egész ország területén fosztogató bűnbandát kapcsoltak le az ügyészség és több vármegyei rendőrfőkapitányság közreműködésével.

Az elkövetők nem dolgoztak tisztán, sokszor csendben sem, ám legtöbbször igen csekély nyomot hagytak, a kifosztott, meglopott, elsősorban külföldi áldozatok pedig főként utólag, ébredés után szembesültek az akár órákkal korábban okozott kárukkal. Bűnügyi portyákat szerveztek, visszatérően ellenőriztek, de nem sikerült a tetten érés. Miután feltűnt az autópályák, gyorsforgalmi utak pihenőiben tavaly nyár óta végrehajtott bűncselekmények sorozatjellege és egyazon csapathoz való köthetősége, a magányos tettesekből, elszigetelt esetekből szervezett bűnbanda és vármegyehatárokon átívelő, legalább félszáz ügyből álló sorozat vált.

A felgöngyölítés koordinátori szerepére a Pest vármegyei bűnügyesek jelentkeztek. Egy kézbe gyűjtötték az azonosnak tűnő, korábban már felfüggesztett, vagy még folyamatban lévő nyomozások iratait. A Fejér, Komárom-Esztergom, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest vármegyét érintő ügyekben addig beszerzett adatokat összevetették, kapcsolódási pontokat, azonos, több helyszínen is előforduló nyomokat gyűjtöttek, szűrtek, szűkítettek, bővítettek, elemeztek, értékeltek.

A levont következtetések alapján – hetekkel később – a fantomokat egyre-másra meg tudták személyesíteni, az azonosított tettesekre dolgozva a csapat tagjait bővíteni tudták, amellyel aztán a bűnügyek száma is gyarapodott.

Az országúti fosztogatók névvel illetett banda tagjainak azonosításához, felkutatásához és elfogásához minden érintett vármegyében dolgozó rendőr hozzátett valamit, sőt, a kezdetektől szoros, sokszor jelenléti ügyészi felügyeletet biztosított a Kecskeméti Járási Ügyészség vezető ügyésze és munkatársai. Heteken, hónapokon át tartott, gyakorlatilag vállvetve a munka: minden lehetséges módon és eszközzel, egymást segítve és kiegészítve gyűjtötték a bizonyítékokat, amelyekkel kikezdhetetlenné tették a gyanúsítást, valamint a rajtaütés utánra tervezett, személyi szabadság korlátozására vonatkozó ügyészi indítványokat.

Az akciót megtervezték, előkészítették, majd 2023. február végén végrehajtották. A tettesekkel ellentétben a realizálásban résztvevők tisztán dolgoztak, a legkevésbé sem csendben – nem lehetett nem észrevenni őket.

Mivel nem egy címre, nem egy emberért és nem is kispályásokért indultak, a Pest vármegyés rendőrökön kívül Fejér, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei, illetve érdi támogató egységek, a Készenléti Rendőrség bevetéstámogatói, valamint a Terrorelhárítási Központ műveleti egységei is gyülekeztek a hajnali eligazítás Bács-Kiskun vármegyei helyszínén, ahogyan a kecskeméti vezető ügyész is.

A korábban kiosztott feladatok, a címekre induló csapatok, a részfeladatok sorrendjének még egyszeri pontosítása után a több tucat szolgálati jármű, a benne ülő, közel 100 rendőr és TEK-es megindult Kunszentmiklósra. Egyazon település több utcáját lepték el egyidőben az egységek. Tizenkét helyszínre 12 emberért indultak, 12 embert elfogtak.

A kifosztás, valamint lopás bűntettének gyanúja miatt nyomozó Pest vármegyei rendőrök jelenleg legalább kéttucat, autópályák, gyorsforgalmi utak mellett található pihenőkben elkövetett, többmillió forintos kárt okozó bűncselekményt hoztak eddig összefüggésbe a banda tagjaival.

A 12 elfogott férfi (az 58 éves N. Zsigmond, az 50 éves H. Mihály, a 44 éves Cs. Lajos, a 42 éves Cs. Zoltán, a 35 éves R. Norbert, a 32 éves F. Zoltán, a 29 éves N. Dániel, a 26 éves K. István, a 25 éves F. Erik, 24 éves N. János Márk, a 21 éves ifj. Cs. Zoltán, valamint a 20 éves R. Zoltán) mindegyike tagadta, hogy bármilyen szinten is tagja lenne egy ilyen bűnszervezetnek, egyikük értetlenségének is hangot adott, mit is keres ő valójában egy kihallgató helyiségben.

Az elfogások mellett – a vagyonvisszaszerzést szem előtt tartva – a rendőrök lefoglalásokban is eredményt mutattak. Bár a bűncselekmény-sorozattal zsákmányolt pénzt hamar felélték, az értékeken túladtak, jutott bűnjelcímke gépkárművekre, elektronikai és műszaki berendezésekre, ékszerekre.

Az azóta letartóztatott gyanúsítottakkal szemben több rendbeli kifosztás és lopás bűntettének megalapozott gyanúja miatt folytatja le a további eljárást a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya.

A mostani rajtaütés lezárta annak az immár 17 fő gyanúsítottra növelt létszámú  (öt férfit 2022 decemberében fogtak el) csapatnak a bűnös ténykedését, amelynek tagjai közül többen egy 2015-ben feltűnt autópályás banda azóta elfogott (https://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/alul-felul-bilincs) és szabadságvesztését töltő vezérétől, N. Attilától „tanulhatták a szakmát”. Több, mint esélyes, hogy a jelenleg 50-nél is több ügyből álló sorozat jövőbeni szélesítése további, eddig még fel nem derített nyomozások tetteses befejezését eredményezi.

Forrás, fotók:police.hu