Magyarországon és Európában is megdőltek a január 2-i melegrekordok

Legalább nyolc európai országban, köztük Lengyelországban, Dániában, Csehországban, Hollandiában, Belaruszban, Litvániában és Lettországban is megdőlt a valaha volt legmelegebb januári nap rekordja, szedte össze az adatokat a Guardian.

  • A lengyelországi Korbielówban 19 Celsius-fokot mértek, ez a hőmérséklet inkább májusra jellemző, a januári 1-i éves átlag 1 Celsius-fok,
  • a csehországi Javorníkban 19,6 Celsius-fok volt, szemben az ilyenkor szokásos 3-mal,
  • a belarusz Vysokaje városában a hőmérséklet általában nulla fok körül van ilyentájt, vasárnap elérte a 16,4 Celsius-fokot, 4,5 Celsius-fokkal megdöntve az addigi januári rekordot.

Magyarországon hétfőn a második napi melegrekord is megdőlt ebben az évben: Fülöpháza Hattyús-széken 18,2 Celsius-fokot mértek – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Európa más részein több ezer mérőállomáson dőltek meg a helyi rekordok, csak Németországban közel 950 ilyen esetet jegyeztek fel december 31. és január 2. között.

Észak-Spanyolország és Dél-Franciaország is kitett magáért, Bilbaóban 24,9 Celsius-fok volt, ez a valaha volt legmelegebb januári nap, és megdőltek a rekordok a kantábriai, asztúriai és baszkföldi állomásokon is. Csak Norvégiában, Nagy-Britanniában, Írországban, Olaszországban és a délkelet-mediterrán térségben nem született rekord, bár például Szicíliában sem szokásos a karácsonyi, újévi 20-22 fok.