AHOL AZ EURÓPA-BAJNOK NEVELKEDETT. Ormosbánya sportélete

A régió települései közül szinte mindegyik sportéletét meghatározta a bányászat. Ormosbánya életében is jelen volt, de milyen gazdag is ez a múlt?
A település sportjáról Hadobás Sándor történésszel beszélgettünk.

-Ha Ormosbányán megkérdeznénk az embereket, tudnak-e valamit az ormosi sportélet múltjáról, kapnánk valamiféle információt?
-Nem valószínű. Az idősek ezzel már nem foglalkoznak, a fiatalokat meg nem érdekli, így szerintem egy szép és eredményes időszak eltűnt a semmiben.

-Hogyan kezdődött az akkori településen, Ormospusztán a sportélet?
-Akkoriban jött divatba a szőrlabda, meg a hólyaglabda, s az ormosi gyerekek is játszottak ezekkel. Sokszor el is zavarták őket a település központi részéről, mert a labda valakinek az ablakában kötött ki.
A Sárkányrétre száműzött fiatalok borzasztóan rossz talajon fociztak, sok baleset érte őket. A bányavezetés látva a fiatalok kitartását, valamit Kovács József tanító odaadó munkáját, pályaépítésről döntött. Olyan pályáról, amiből egyre többet építenek az országban. A spotpálya 1925-ben készült el, lehet mondani, hogy ez az ormosbányai sportélet kezdete.

-Pálya van, hogyan lett ebből versenyszerű sport?
A 30-as években Keve Béla bányamérnök lett a helyi bányaüzem vezetője. Sportszerető ember lévén, s látva a fiatalok lelkesedését, egy ezüst kupát vásárolt, s a környező települések bevonásával tornát rendezett a kupa elnyerésére. A bányamérnök  neve alapján ez volt a Keve Kupa.

-Más sportágak is meghonosodtak?
-Igen,  az atlétika és a sportlövészet a leventemozgalom idején.

-Mikortól mondhatjuk azt, hogy jelentős fejlődésnek indult az ormosi sportélet?
-1945 januárjában döntöttek sportegyesület alakításáról, melynek első elnöke Serfőző István. Nehéz időszak volt ez, hiszen a semmiből kellett megfelelő feltételeket biztosítani. Ez ki is kialakult szép lassan, hiszen a szakszervezet támogatásával sikerült felszereléseket vásárolni. 1947-ben megalakult a kézilabda szakosztály, ennek volt női és férfi csapata is.
Fontos momentum ebből az időszakból, hogy az Ormospusztai Bányász Sportegyesületet a szakszervezet átvette, s a neve is megváltozott, Szakszervezeti Bányász Sportegyesület lett. Újabb szakosztályok is alakultak, röplabda, sakk, asztalitenisz.

-Mi volt a következő meghatározó esemény a sportegyesület életében?
-1957-ben megépült az új sporttelep, füves labdarúgó- és salakos atlétikai pálya is volt a sporttelepen. Ez utóbbi tette lehetővé, hogy megalakuljon az atlétikai szakosztály. Érdekesség, hogy a pályaavatón a helyi csapat a Ferencvárost látta vendégül.

Ormosbánya sportéletében vannak-e kiemelkedő személyek, vagy eredmények?
Több sportág is sikeres volt, de kiemelkedő eredményeket olyan sportolók értek el, akiknek pályafutása itt kezdődött, de később más hazai egyesület színeiben  versenyeztek.
A legeredményesebb Papp Margit Európa-bajnok magyar atléta, ötpróbázó. Szüleivel és három testvérével a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Porcsalmáról költöztek Ormosbányára 1957-ben, ahol kislányként sportolni kezdett.  Edzője Szentgyörgyi János volt. Később a Csepel SC-hez került, itt érte el kiemelkedő eredményeit. De meg kell említeni Beik Árpád gyaloglót, Kocsis László hosszútávfutót is.


Friedmanszky Zoltán a Fradi labdarúgója lett, Ormospusztán született és az Ormosi Bányász volt a nevelőegyesülete. Kmetty József bajnoki bronzérmes labdarúgó is innen indult.
Bodolai Gyula válogatott labdarúgó 1964-től dolgozott az  Ormosbányai Bányásznál, itt fejezte be edzői pályafutását 1971-ben. Irányítása alatt a csapat 1966-ban feljutott az NB II-be, s három évig itt játszott.
A kézilabdások Jancsurák Béla vezetésével  több alkalommal megyei bajnokságot nyertek. A tekések 1971-ben felkerültek az NB-II-be, ahol két évig tudtak helytállni.

-Egy olyan kistelepüléstől, mint Ormosbánya, ezek az eredmények kiemelkedő teljesítménynek minősülnek. Meddig tartott ez a sikeres széria?
-Az 1970-es évektől kezdődően szűkültek a lehetőségek, a bányák bezárásával pedig véget ért az eredményes  sport korszaka Ormosbányán. A tehetségesebb sportolók máshol igyekeztek folytatni pályafutásukat, az itteni szakosztályok pedig szép lassan megszűntek.
Mára pedig a feledés homályába került az ormosi sportélet, vele együtt  kiemelkedő sportolóink is.

A cikk a Közösen a Fejlődésért Egyesület hirdetéseként jelent meg
Borítókép: Ormosi labdarúgók csapata 1950íben
Képek: Hadobás Sándor