…és akkor a magyar közmorál elsüllyedt a sz@rban

Rögtön hozzáteszem, tisztelet a kivételnek.
Novák Katalin köztársasági elnök Kijevbe látogatott, erről facebook oldalára is feltöltött egy rövid kommentet képpel.
Elképesztő mennyiségű hozzászólást kapott, elképesztő számú troll (troll= álprofillal rendelkező, orosz narratívát hangoztató kommentelő, általában jó pénzért végzik ezt a munkát) kíséretében.
Megdöbbentő volt olvasni a kommenteket, sokszor az az érzése volt az embernek, hogy valahol más világban, más dimenzióban él, nem lehet, hogy ekkora homály ereszkedjen le egy országra.
Tisztelet a kevés kivételnek, akik maradtak a tényeknél, a többség a sötétség mély bugyrából mondta a frankót. A borítóképen szereplő gondolatok a lájtos kategóriákból valók, ennél brutálisabb agymenések is vannak.

Ezek a kommentelők azt persze elfelejtették, hogy volt egy 1849, egy 1945 és az azt követő időszak és egy 1956, amit az oroszoknak is köszönhetünk. S itt van a mostani időszak is, amit nem a passzát szél fújt felénk, hanem az orosz gondolkodás, mentalitás.
Mert
-azt is elfelejtik, hogy Putyin diktátor, olyan diktátor, akinek az országában ezek a hozzászólók sem szívesen élnének,
-azt is elfelejtették, hogy itt nem Ukrajnáról, hanem, az egykori Szovjetunió feltámasztásáról van szó, ez Putyin álma,
-azt is elfelejtették, hogy ez nem is háború, hanem tervszerű pusztítás, Putyin Ukrajnából akar Karthágót csinálni, azaz mindent elpusztítani,
-azt is elfelejtették, hogy pontosan ezért a háború civilek ellen is zajlik, gyerekek, nők, idősek, kórházban ápolt betegek halnak meg az eszetlen rombolás nyomán,
-azt is elfelejtették, hogy Putyin egyre több sztálini szokást hoz vissza, annak az időknek emlékében él.
A sort lehetne folytatni, de nem érdemes. Reménytelen lenne elvárni, hogy ezeket végig gondolják.

Putyin narratívája, hogy az ukránok nácik, s ezt most szajkózzák nappal és éjjel. Kik is voltak a nácik? Mit is csináltak, drága kommentelők?

Szóval nem tudja az ember, hogy honnan jött ez a sötétség, amibe süllyedtünk. Mert, hogy morálisan marha nagy gond van, az biztos. Bármerről is jön a propaganda, ma már elég annak szelével vitorlázni. Az, hogy emberek vagyunk, kellene gondolkodnunk, lenni kellene empátiának, morális tartásnak, erkölcsi értéknek, ugyan már! Marhaság!

Ma az orosz narratíva mindent visz. Azért abban biztos vagyok, ha a Putyin éra ide is beköszöntene, ezek a fene okos emberek is két kézzel törölnék a szemüket.

De emberek vagyunk, gondolkodni kellene!
Putyin Ukrajnából akar Karthágót csinálni.
A magyar morál Karthágója sikeres volt, bárki vezényelte. Az empátia, érték, szolidaritás, tények legyalulva.