Árstopok ide vagy oda, az egész EU-t verjük az ételek drágulásában. De miért? 6 pontban az okokról…

Az ársapkák és a különadó költségét más termékeken hozzák vissza a boltok. A kormány pluszsarccal sújtja a kiskereskedelmet, és a maximált árú termékek esetében veszteséges üzletre kényszeríti. A kiesést más termékeken igyekeznek visszaszedni.
A forint sokat veszített az értékéből.
Az élelmiszergyártók sok inputért külföldi devizában fizetnek, nőttek a forintban kifejezett költségeik.
Nagy volt a kereslet az ársapkák és a választási osztogatás miatt.
Az ársapkák bejelentése után sokan betáraztak hosszan eltartható ételekből, illetve az év eleji, ezermilliárdos állami transzfer egy részét is ételre költötték a családok.
A magyar élelmiszeripar nem elég hatékony. A szektor cégeinek munkatermelékenysége alacsony, több emberi munkával és energiával termelnek, mint sok más ország hasonló vállalkozásai.
Korábban elmaradt áremeléseket pótoltak be a cégek és beszállítóik. Hosszú évekig alacsony volt az inflációs környezet, sokan nem emeltek annyit az áraikon, mint maguktól tették volna. Most bepótolják.
Magas a magyar áfa. Ha a nettó ár nő, az összegszerűen nagyobb növekedést ad ki a bruttó, fogyasztói árban.

A fenti 6 pont több közgazdász, kereskedelmi-és ágazati szakember együttes véleménye.
Az erről szóló cikk ide kattintva olvasható.