Zseniális, ahogyan az ellenzéki pártok hatalomban tartják a Fideszt

A választások eredményéhez viszonyítva a már többen látnák a hatalmon kívül a Fideszt, mint kormányon. A korábbiakhoz viszonyítva lényegesen többen elégedetlenek a kormánnyal azok közül is, akik a rendszerváltás kezdete óta a Fideszt támogatták. Beszélgetésekkor kiderül, ma már másra szavaznának, de ott a kérdés: kire? Gyurcsányra nem! A szavazás pedig matematika, az győz, aki több szavazatot kap.
Sokan mondják emiatt azt is, hogy az ellenzék tartja hatalomban a Fideszt. Hatalomban tartja, mert a mai ellenzék többek számára elfogadhatatlan, mint elfogadható. Mi ennek az oka?

1. NEM AZ ÖSSZEFOGÁS, HANEM EGYMÁS UTÁLATA VEZÉRLI AZ ELLENZÉKI OLDALT
Választási matematika: győzni az ellenzék úgy tud, ha összefog. Ezt az összefogást azonban a legutóbbi választáson lejáratták, ma jobban utálják egymást az ellenzéki pártok, mint egy éve. Ráadásul napról napra egyre jobban utálják és lejáratják egymást , ami alapjaiban lehetetlenné teszi az együttműködést. Jakab Péter is pártot szervez, ami sohasem fog kifutni valódi párttá, de ezzel tovább darabolja az ellenzéket. Egy történik.: tovább oszladozik az ellenzék, s a legerősebb majd elviheti a szavazatok 20-25 %-át, de azzal nem lehet választást nyerni.

2. AKIKET LEJÁRATTAK, AZOK RAGASZKODNAK A HATALOMHOZ
Van egy okos mondás: a csapat eredményessége érdekében tudni kell félreállni. Nos, ez jó néhány ellenzéki politikusnak nem megy. Különösen igaz ez Gyurcsány Ferencre. Ő maga is lejáratta saját magát (elkúrtuk, el lehet hagyni Magyarországot, stb.), de a Fidesz teljesen ellehetetlenítette, mint politikust. Nem véletlen kérdezik, kire szavazzak? Gyurcsányra nem! Pedig ő erodálja az ellenzéket, miközben építi politikai túlélését. Ahhoz sajnos elég egoista, hogy ne tudjon visszavonulni. Márpedig ellenzéki győzelem soha nem lesz, amíg Gyurcsány politizál. Ma ő a személye a legfőbb akadálya az ellenzék felemelkedésének. Nem véletlen, hogy különböző beszélgetéseken meg-meg kérdezik a kormánypártiaktól: ti fizettek a Gyurcsánynak?

3. AZ ELLENZÉKI PROPAGANDA MEGHALT
Akár elfogadjuk, s egyetértünk a Fidesz üzeneteivel, akár nem, azt el kell ismerni, hogy letarolta a hazai kommunikációs csatornákat, elemi erővel van jelen. A facebook 10 politikai bejegyzése közül 8 a Fidesz üzenete. S ebben sem a választások alatt, s azóta sem ellenfele a Fidesznek az ellenzék. Ez érthetetlen, mert a facebook rendszer felépítése, a hiteles és valódi üzenetek küldözgetése elsődlegesen szervezést igényel. Munkát, szervezést, de ez sem megy.Így aztán a “nép” többségében kormánypárti anyagokat olvashat. Márpedig van egy szabály: ha valamit sokat látunk, olvasunk, azt előbb-utóbb elhisszük.

4. EGY DOLOGBAN JÓK, HITELTELENNÉ TENNI AZ ÖNSZERVEZŐDŐ TÜNTETÉSEKET
Az ellenzéki pártok jól tudják, nem képesek jelentős tömeget magukkal vinni az utcákra. Ezért aztán rárepülnek minden jó szándékú, önszerveződő civil megmozdulásra. Így volt ez annak ellenére, hogy a szervezők kérték, tartsák magukat távol a megmozdulástól, a katások, a diákok, a pedagógusok tüntetésén. T
Természetesen másnap arról lehetett olvasni, hogy baloldali katások foglalták el a hidat, gyurcsányista pedagógusok tüntettek. S azokhoz, akikhez csak a kormánypárt hírei jutnak el, elkönyvelték: minden rendben van, megint a baloldal hőbörög.
Arról a mellékes dologról már nem is kell szólni, hogy a tüntetők helyzetét is jelentősen rombolták, s közülük többen végleg leírták emiatt az ellenzéket.
Ez jutott a hatalomhoz ragaszkodó ellenzéki vezetőknek, mint valami dögevő légy, rátapadni a lehetőségre., az önszerveződő tömegre.

A tüntetők sem jutnak előbbre, mert a folyamatos lejáratás lehetőségével kell szembenézni azoknak, akik politika mentesen akarnak valamit elérni.

5. HITELESSÉGI DEFICIT
A győzelemhez szükségesek olyan hiteles és könnyen értelmezhető üzenetek, amelyek egyértelműen elmondják, hogy mit szeretnének, s melyek eljutnak az ország minden szegletébe. Nos, ha valaminek, akkor ennek híján van az ellenzék, Mert azon túl, hogy korrupt Fidesz, nem tudni, hogy mit akarnak tenni az emberekért, az oktatásárt, az egészségügyért, a bérekért, stb. Semmit nem tudni. Ez pedig, mármint korrupt Fidesz, nem olyan program, ami tömegeket képes vonzani. S azt se feledjük, 10 kormánypárti üzenetre egy ellenzéki jut a neten,
Arról nem beszélve, hogy a tettek terén is van hitelességi deficit. A 300 Ft-os vizitdíjjal nem lett jobb az ő egészségügyük sem. Az iskolák összevonásával nem javultak az oktatás feltételei. A korrupció kapcsán pedig visszaköszön egykori miniszterük mondata: az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel.
Ráadásul az is kiderül, hogy a maroknyi ellenzéki csapat is inkább saját pecsenyéjének sütögetésével van elfoglalva.

6. ÚJ ELLENZÉK KELLENE
Új, friss, a politikában nem kompromittálódott ellenzék kellene. Ennek két gátja van. Egyrészt az ellenzéki pártok sem engednek maguk közé új szellemiséget, új, agilis arcokat, hiszen nem szeretnének kiesni a mézes bödönből.
Másrészt abból nem lesz tömegbázis, hogy a net népe fotelból kommentel. Aki változást akar, annak abban tevőlegesen is részt kellene venni. Ez jelenleg nem opció idehaza.

Lehetne a dolgokat tovább boncolni, de a legfontosabbakat talán sikerült csokorba szedni. A lényeg, a Fideszből kiábrándultak nem számíthatnak az ellenzékre. Talán az hozhat változás, ha a civil elégedetlenség eljut arra a szinte, amikor képessé válnak egy új, a lejáratott politikai szereplőket nélkülöző ellenzéki szövetség létrehozására.
Ehhez persze nem elég a facebookon kommentelni, tenni is kell. Az idő dönti el, megvan-e ez a képesség a magyar társadalomban? Ha nincs, akkor igazzá válik Orbán Viktor kijelentése, miszerint még 60 év kormányzásra készülnek.
A mai ellenzékkel ez sikerülni is fog nekik.