1. A klímaváltozás következményei

Környezetvédelem rovat
A klímaváltozás itt van, de mintha erről senki nem akarna tudomást venni. Nagyon lassú e tekintetben a politikai reakció és tenni akarás, az emberek esetében pedig az a sajnálatos, hogy alig érdekli őket ez a probléma.

Pedig ma már nem csak arról van szó, hogy ez évről évre drágábbá teszi mindennapi életünket, hanem arról is, hogy elérkeztünk arra a pontra, amikor már a földi létünk kérdőjeleződik meg.
Az ember és a politika közös felelősségére csak egy példa. Ma már 10 métert sem vagyunk hajlandóak autó nélkül menni. Életünk megkönnyítése érdekében a tömegközlekedést kellene fejleszteni, de erre utaló jel csírájában sincs.
Újabb példa: ha valaki Kazincbarcikáról vonattal szeretne utazni, az állomásra alig van buszjárat, zárt parkoló pedig egyáltalán nincs. Pedig, ha valaki több napra elutazik, ezt igényelné. Ennek hiányába  kilométerek százai jönnek autóval.

Több cikkben foglalkozunk e témával, kicsit azért, hogy érzékenyebbé váljunk a klímaváltozás okozta kihívásokkal szemben.

A klímaváltozás néhány  jelei:
A nyár hosszabbá válik, a tél rövidebb, eltűnnek az évszakok. (nálunk a nyár 50 nappal hosszabb lett) Ennek persze komoly gazdasági következményei is  vannak, a turizmus szenvedi meg leginkább ennek kárát. (Egyre több síparadicsom dobja be a törölközőt.)

Szélsőséges időjárás. Meghosszabbodik a száraz napok száma, s ha jön eső, akkor az villámárvizeket okoz. Elmossa a termőtalajt. (Ezt az utóbbi években sajnos ezt mi átélhettük, most pedig az ország nyugati részét tette tönkre) Mind az aszály, mind a villámárvíz óriási károkat okoz a mezőgazdaságban. lakóingatlanokban, infrastruktúrában, közintézményekben.

– Az átlaghőmérséklet emelkedik, a nyári meleg egyre perzselőbbé válik. Ez is növeli a kiadásokat, egyre többen használnak klímaberendezést.

Elolvadnak a gleccserek, a magasan fekvő települések elvesztik az ivóvízbázisukat, a lassan csorgó gleccservizet. Vagy elköltözik a település, vagy iszonyatos összegért megoldást keresnek.

A sarki  jég olvadásával emelkedik az óceánok és tengerek vízszintje. Ma már több ország megkongatta a vészharangot, hogy a tengerparti települések, termőföldek víz alá kerülnek  (Anglia, Hollandia, India, Malajzia, Maldív-szigetek. stb.). Ennek az emberekre és a gazdaságra gyakorolt hatása felbecsülhetetlen.

Megváltozik az ökoszisztéma is  Bizonyos növények nem lesznek termeszthetők az  adott területen. A változás magával hozza a rovarvilág, a fertőző növényi betegségek változását is, ami kritikus helyzet elé állíthatja a mezőgazdaságot. Már ma is kritikus a kávé, kakaó, chili, banán, stb. termesztése, egyes esetekben  emiatt ellátási hiány lesz, többet fizetünk érte.

A nagyvárosi klíma elviselhetetlenné válik. Erre megoldást kellene keresni, ami  dollármilliárdokba kerül, de az emberek egészségét is veszélyezteti.

Csökken az emberiség ivóvízbázisa, amiből kevés van, hiszen a Föld teljes vízkészletének csak 3 %-a iható édes víz. Ehhez sem jutunk hozzá, hiszen ennek jelentős része jég formájában létezik. a felszíni vízkészlet 10–30%-kal csökken néhány közepes szélességen és a száraz trópusokon fekvő, ma is vízhiánnyal sújtott száraz területen. A szárazság által sújtott területek kiterjedése növekszik.


A következő cikk: Mennyibe kerül nekünk a klímaváltozás?