Medárd ma dönt arról, hogy milyen nyarunk lesz

Ha Medárd napján esik, akkor negyven napig esik
A legismertebb időjóslás szerint, ha e napon esik az eső, akkor a következő 40 napban is esni fog. Ha viszont nem nyílnak meg az ég csatornái, akkor 40 napos szárazság várható.

Ki volt Medárd?
Medárdot 33 éves korában szentelték pappá, a papság és a nép egyhangú kívánságára lett püspök.  Medárd fáradságot nem ismerve járta egyházmegyéjét: ahol csak tehette, irtotta a pogány erkölcsöket.

Feje fölött kiterjesztett szárnyú sasmadárral szokás ábrázolni. Ez a gigantikus sas megvédi az esőcseppektől, ami utalás a legendára, mely szerint Medárdot gyerekkorában kiterjesztett szárnyaival óvta meg a madár az esőtől.

A püspök szent életű, jámbor ember volt, halála előtt meghagyta társainak, hogy ne a katedrálisban temessék el, hanem annak az udvarán, hogy az arra járók lába, és a mennyből aláhulló édes eső szabadon érhesse a sírját. Ez így is történt, de, 971. július 1.-én a szerzetesek úgy döntöttek, hogy a püspök nem nyugodhat kint az udvaron. Ezért kiásták a sírt, a hamvakat pedig bevitték a templomba. A temetés napján hatalmas eső kerekedett, és negyven napig tartott. Úgy tartják azért, mert a szerzetesek nem vették figyelembe a püspök kérését.

Mint minden legenda és néphit mögött, e mögött is áll természettudományos magyarázat.

Ezt pedig nyári monszun jelenségnek hívják. Monszun az a hatalmas méretű esőzés,  ami Dél- és Délkelet-Ázsiában jelentkezik nyáridőben, amikor a tikkasztó meleget hatalmas zivatar kíséretében hosszan tartó esőzés váltja fel.

Ez a jelenség Európában is előfordul, szerencsére sokkal enyhébb formában. A kontinens belső területei felmelegednek, a felemelkedő meleg légtömegek helyébe az Atlanti-óceán felől hűvös, páradús levegő áramlik. Emiatt a kora nyári időjárást nyugati irányból érkező, gyakran igen heves, dörgő-villámló hidegfront érkezése jellemzi. A front mögött óceáni légtömegek érkeznek. Ezért június hazánk legcsapadékosabb hónapja.

Medárdot fagyosszentként is emlegették.
A legutolsó fagyos napként tartották számon június nyolcadikát, Medárdot pedig az utolsó fagyosszentként emlegették.

Erről a következő kis rigmussal emlékeztek meg: Medárd előtt ne várj nyárt, utána dér nem tesz kárt.