Tegnap köztünk járt a Föld napja, de alig érdekelte az embereket

Tegnap köztünk járt a Föld napja, de alig-alig érintette meg az embereket, a média is kellő módon elhallgatta, s ez rendkívül szomorú. Szomorú, hiszen az univerzum ismert és közeli részében a mi Földünk az a kivételes bolygó, ahol élet van. Már ezért is lehetne ünnepelni e napot.

A Föld napja azonban sokkal praktikusabb ünnep, a pusztuló, s lassan a végítélet megsemmisülése felé haladó Föld védelmére mozgósítana. A baj  nagyon nagy, lassan-lassan elpusztítjuk életterünket. Csak azt felejtjük el, hogy ezzel elpusztul az emberi élet is. Végérvényesen tönkre tesszük, elfertőzzük a talajt, ami az élelmet adja. Megfertőzzük a vizeket, amely szomjunkat oltja, s táplál minket. S  végletesen szennyezetté vált a levegő, amely nélkül nincs élet. De kit érdekel?

Hogyan jutottunk el ide? Hogyan jutottunk oda, hogy a XXI. századra sem alakult ki bennünk a környezettudatos életszemlélet ? Hogyan jutottunk el oda, hogy szemet hunyunk a környezetszennyezés, s ezen keresztül életterünk megsemmisülése felett? Miként lehetséges, hogy a globális klímaváltozás, amely a természeti  károkon túl már pénztárcánkat is érinti, ennek ellenére csak keveseket sarkall cselekvésre? S szeretjük-e kellően unokáinkat, ha hagyjuk, hogy nekik már ne jusson egészséges élettér? Megannyi kérdés, de felesleges válaszokat várni. Lassan, csendben hagyjuk, hogy tönkre menjen a bolygó, mely életünk bölcsője.

Sokat jelentene, ha a társadalmi cselekvésen túl, egyénenként is figyelnénk a környezettudatos életre. Sokat jelentene, ha a Föld védelméért ugyan olyan vehemenciával harcolnánk, mint amikor valaki elénk vág egy jármű az autópályán,  pocsék kávét ad a presszóban, vagy rosszul ad vissza a bolt pénztáránál. Sokat segíthetne, mert az csak a felszín, a pusztuló Föld pedig a kőkemény valóság.

Szerkesztőségünk sorozatot indít a Föld legnagyobb problémáinak ismertetéséről. Kérjük, tartsanak majd velünk! Bár, hogy a realitás talaján maradjunk, a celebek cicije, Győzike  mindennapjai nagyobb hírértékkel bírnak, mint Földünk védelme. Miért ne? Az utóbbi csak jövőnkről, életünk minőségéről, unokáinkról szól. A Föld védelme pedig….

A Föld napja alkalmából  (április 22) különféle eseményeket rendeznek világszerte, melyekkel felhívják a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására. Az eseményeket az Earth Day Network koordinálja. A napot 175 országban tartják, Magyarországon 1990 óta rendezik meg.
2009-ben  Evo Morales bolíviai elnök kezdeményezésére az az ENSZ április 22-ét a „Földanya Nemzetközi Napjá”-vá nyilvánította.

Borítókép: facebook