Megszólal-e ma a pacsirta? Avagy, ha Dorottya szorítja, Zsuzsanna tágítja.

Kultúra (Néphagyomány) rovat.
Zsuzsanna névnapja a magyar népszokásban meghatározó időjósló nap. Legnagyobb kérdés, hogy ma a pacsirta csendben marad, vagy dalol? Ugyan akkor kapcsolódik Dorottyához is, hiszen ha Dorottya szorítja, azaz hideg idő van, akkor Zsuzsanna tágítja, meghozhatja a jó időt.

Ki Is volt Zsuzsanna?
Az Ószövetségben olvashatjuk Zsuzsanna történetét, akit fürdőzés közben meglesett két vénember, akik bírák voltak. Mindkettő vágyakozni kezdett a szép fiatalasszony iránt. Amikor Zsuzsanna egyedül maradt, a bírák megzsarolták, hogy ha nem lesz az övék, akkor megvádolják, hogy házasságtörésen érték egy ifjúval. Mivel Zsuzsanna nem engedett a zsarolásnak, így is lett, Zsuzsannát hamisan vádolták meg. Az ószövetségi törvények értelmében, mint házasságtörő asszonyt, Zsuzsannát halálra ítélték. Egy ifjú – Dániel – viszont külön-külön hallgatta ki a bírákat. A vének másképp vallottak arról, hogy hol látták együtt Zsuzsannát az ifjúval (a mézgafa illetve a tölgyfa alatt), így fény derült az igazára és őket ítélték halálra.

Zsuzsanna az időjós
Zsuzsanna naphoz számtalan időjóslás kapcsolódik.

– Ezen a napon azt várták, hogy megszólaljon a pacsirta, mert a tavasz közeledtét jelzi. Azt tartották, hogyha alacsonyan repül a pacsirta, akkor még hideg idő várható, de ha magasan száll, akkor közel a jó idő.

– Bács megyei Topolyán kedvező jelnek tekintették, ha csorog az eresz, mert jó termést ígért. Jó idő esetén elkezdték a trágyát széthordani, és megkezdték a szántó-vető munkák előkészületeit.

-A pásztorok úgy tudják, hogy Zsuzsanna leginkább rápisil a hóra, és az elolvad.