A világ “LEG”-jei. A legmagasabb épületek

Unaloműzőként, érdekességként sorba vesszük a világ “Leg”-jeit, melyek hírportálunk Világjáró rovatában lesznek olvashatók.
Elsőként a világ legmagasabb épületeiről adunk rövid körképet.

Ahol minden hírünk megjelenik:https://www.facebook.com/hirozon.hu

Míg évtizedekig az USA uralta a felhőkarcolók világát, ez mára hatalmasat változott. Ázsia (Közel-Kelet és Távol-Kelet) lekörözte a világot, szinte évente adnak át kiemelkedő magasságú épületeket. Míg a Távol-Keleten (Kína,Japán, Hongkong, Tajvan) elsősorban a hatalmas népsűrűség és a rendelkezésre álló kevés terület kényszeríti az épületeket az ég felé, addig a Közel-Keleten (arab államok) más a helyzet. Itt valóban érvényesül a versenyszellem, megmutatni a világnak… Másrészt már készülnek arra az időre, amikor a gazdagságot biztosító olajkincs elfogy, s helyére léphet az idegenforgalom.

Ma a One World Trade Center az egyedüli amerikai felhőkarcoló, amely benne van az első tízben.
A mai napon még a világ legmagasabb épülete a dubaji Burdzs Kalifa, amely 828 méteres magasságával és 163 emeletével egyben a legmagasabb emberkéz által emelt szerkezet is. (Jelenleg két olyan épület kivitelezése is folyik, amely 2021-2022-re meg kívánja dönteni a Burdzs Kalifa rekordját: az egyik a rijádi (Szaúd-Arábia) Jeddah Tower, a másik pedig a dubaji Creek Harbour Tower, de ezek végleges magassága még nem ismert.)

Európából a legmagasabb épület a rangsorban 10. Az Osztankinói tévétorony 540,1 m magas. A rangsorban a 30. hely után szereplő európai létesítmények is tévétornyok, lakóépület nincs közöttük.

Mint írtuk, ma a világ legmagasabb épülete a Burdzs Kalifa Dubajban. A 828 méteres magasságával hatalmas mértékben veri a rangsor következő felhőkarcolóit. Az elsősége azonban nem tarthat sokáig, mert Szaúd-Arábiában hamarosan átadják az 1 000 méter magas Jeddah Towert.

  1. Kanton Torony (Kína) – 600 m

4. Abrádzs al-Bajt (Mekka, Szaúd-Arábia) – 601 m

3. Shanghai Tower (Sanghaj, Kína) – 632 m

Shanghai Tower Gensler Rendering 2.jpg

2. Tokyo Skytree (Tokió, Japán) -634 m

  1. Burdzs Kalifa (Dubaj, Egyesült Arab Emírségek) – 828 m