Pál ma megmutatja az idei év időjárását. “Pál fordul köddel, ember hullik döggel”

Január 25-én Pál fordulását, Szent Pál apostol megtérését ünnepeljük,régóta időjósló nap a magyar hagyományban.

Hírportálunk: https://www.hirozon.hu, facebook oldalunk, ahol minden hír megjelenik: https://www.facebook.com/hirozon.hu/?ref=pages_you_manage

KI VOLT PÁL?
„A legkisebb az apostolok között” – így írt magáról Pál. Ennek oka, hogy nem találta méltónak magát az apostoli címre azért, mert korábban vezető szerepet játszott a keresztények üldözésében. A leírások szerint Pál, akit ekkor még Saulnak hívtak, az „Úrnak tanítványai ellen lihegve” Damaszkuszba ment; az úton hirtelen nagy fényesség vette körül. Leesett a lóról, és látomásában szózatot hallott: „Saul, Saul, miért üldözöl engem?” Erre ő megkérdezte: „Ki vagy te, Uram?” Az így felelt: „Én vagyok Jézus, akit te üldözöl!”
Az élmény hatása alatt Pál megtért, és a kereszténység nagy térítő apostola lett.

Pál megtérése ünnepének különböző elnevezései maradtak fenn: Pál fordulása, pálfordulásSzent Pál apostolnak megfordulatja;  stb.

IDŐJÓSLÓ NAP

„Ha fényes Szent Pál,

Minden termés szépen áll.
Ha Pál fordul köddel,
Jószág húllik döggel.”

A mondás arra utal, ha a tél hosszú lesz, nem tart ki az élelem, a takarmány tavaszig, az állatok, emberek éhezni fognak.

Magyarbánhegyesi mondás:  Pál, fordítsd meg a rostát, hiszen ezen a napon fordul meg az idő. Azaz ha Pál napján süt a nap, még nagy hidegekre számítottak a tél végén.

„Pál fordul köddel,
Ember hullik döggel.”

„Pál fordulása, ha tiszta,
Bőven terem mező, puszta,
Ha szeles, jön hadakozás,
Ha ködös, embernek sírt ás,
Ha pedig esős vagy nedves,
Lesz a kenyér igen kedves.”

„Ha Pál napja tiszta, bőven terem a mező és puszta,
 ha pedig havas vagy nedves, akkor bizony ősszel a kenyér lesz igen kedves

HALÁL JÓSLÁS
Babonásabb helyeken nem elégedtek meg a regulák jóslataival, a kíváncsi mamikák úgynevezett Pál-pogácsát sütöttek. Annyi darabot, ahány tagja volt a családnak. Mindegyik pogácsába egy-egy lúdtollat tűztek, és akinek a pogácsáján sütés közben a toll-életjel megégett, az bizony – legalábbis a kíméletlenebb vénasszonyok szerint – még abban az évben búcsút mondhatott az árnyékvilágnak.

SZOKÁSOK
A jó termést elősegítendő ajánlatos ilyenkor a hagymadugványos tarisznyát leemelni a fogasról, és megfordítva visszaakasztani, mert akkor nem magzik fel a hagyma, és a ludak fenekét is illik megpiszkálni, hogy szaporábban tojjanak.

MI VAN A MEDVÉVEL ÉS A FARKASSAL?
Kevésbé közismert , hogy a gyertyaszentelő napjához fűződő “medvejóslat” eredetileg szintén Pál napjához kapcsolódott. “Ha Pál-fordulókor a medve kijön téli menedékéből – állították Baranyában a múlt század közepén is – és meglátja, hogy süt a nap, akkor még visszasomfordál, mert annyi hideg nap lesz a kitavaszodásig, mint amennyi az esztendőből már elmúlt.”

A délvidéken a régi öregek így fohászkodtak jóra fordító Pálhoz: “Inkább farkas ordítson be, mint hogy jó idő legyen.” Mert akkor, a tapasztalások szerint, akár meg is számlálhatták a kivénhedt tél utolsó napjait.