Elhunyt Kóbor János, az Omega legendás frontembere

78 esztendős korában elhunyt Kóbor János Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar énekes, az Omega legendás frontembere. A szomorú hírt az együttes saját Facebook-oldalán közölte a nyilvánossággal. A zenekar a következő szavakkal búcsúzott a felejthetetlen zenésztől:

“Megrendülten tudatjuk, hogy Kóbor János, az Omega együttes Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas alapítója, rövid betegség után elhunyt. Rajongók milliói imádták itthon és külföldön, a rockzene állócsillagaként. Felfoghatatlan űrt hagy maga után. Nincsenek szavak, marad a csend. Mecky a szívünkben örökre velünk marad.”

Kóbor Jánost koronavírus-fertőzéssel diagnosztizálták, a magyar híresség november 9-én került kórházba.

Kóbor János 1943. május 17-én született Budapesten, első együttesét a József Attila Gimnázium tanulójaként, osztálytársaival közösen alapította. A hatvanas évek hajnalán aztán megalakult az ikonikus Omega, mely az első néhány évben nyugati slágereket dolgozott fel. Ekkor Kóbor mellett még Benkő László, Koncz Zsuzsa, sőt Somló Tamás és Wittek Mária is énekelt. A hatvanas évek második felétől azonban az Omega saját slágereinek zömét már Kóbor egyedül énekelte. Az angol albumokon – az 1968-as Omega Red Star from Hungary és az 1996-os Transcendent kivételével – szintén ő énekel. A gitározással 1970-ben, Presser Gábor tanácsára hagyott fel.

A hetvenes években a dalok megírásánál főképp az énekdallam és a szöveg összefésülése volt a feladata, nevét ezekben a dalokban a zeneszerző és a szövegíró között jegyzik. Kóbor önállóan is írt szövegeket (Hűtlen barátok, Régvárt kedvesem, Helló, Elefánt!, Addig élj, Ne legyen / Never feel shame).

Énekesi karrierje voltaképp teljes egészében az Omegához kötődik, az Omega-stúdióban ugyanakkor megannyi lemez elkészítésében működött közre zenei rendezőként, hangmérnökként, producerként.

Fotó:Omega facebook