ÚJ ESZKÖZ SEGÍTI A SZEMMŰTÉTEKET A KAZINCBARCIKAI KÓRHÁZBAN

Gyorsabbá és biztonságosabbá válhatnak a szemműtétek az új eszköznek köszönhetően, nyilatkozta hírportálunknak Dr. Semsey István, a kazincbarcikai kórház szemészeti szakterület-vezető főorvosa.

Mint főorvos úr elmondta, ez egy csúcskategóriás eszköz, amelyhez közel 30 millió Ft értékben, pályázati úton jutott a kórház. Ez az eszköz a betegek számára gyorsabb és biztonságosabb műtéti ellátást tesz lehetővé. Erről beszélgettünk Dr. Semsey István főorvos úrral.

Az új eszköz, amely gyorsabb és biztonságosabb műtéti eljárást tesz lehetővé.

Mire használható ez az új eszköz?
– Ma az egyik leggyakoribb szemműtét a szürkehályog műtét, amelynek során a szem egyik “alkatrészét”, a szemlencsét távolítjuk el  azért, mert az eredetileg átlátszó szemlencse “elopálosodik”, elveszíti az átlátszóságát,majd ezután az eltávolított szemlencse helyére előzetesen bemért, megfelelő erősségű, optikailag tiszta műlencsét ültetünk be. A mai feltételek mellett ez a műtét ma már 15 perc alatt elvégezhető,  a műtétet követő néhány órás megfigyelés után a beteg haza is mehet.
Ezért is örülünk ennek az eszköznek, mert ez egy nagy számban végzett műtét. Ezzel az eszközzel gyorsabbá és biztonságosabbá válnak a szemlencse- műtétek, amik egyre inkább a fiatalabb, munkaképes korosztályt is érintik.

A gyors és biztonságos műtéti technika miatt ma már akkor is végezhető lencse-műtét, ha szürkehályog- tehát  a szemlencse  “elopálosodása”- ugyan nem áll fenn, viszont a paciens szemének  nagyfokú fénytörési hibája az életvitelt és a munkát jelentősen befolyásolja, és ez a hiba a szokásos lézeres korrekciós kezeléssel nem javítható.

Milyen ellátás során használhatják a készüléket?
– TB finanszírozott ellátás keretében. Azaz, aki fizeti az egészségügyi járulékot, vagy járulékfizetése révén biztosított lett (Pl. nyugdíjasok), azok vehetik igénybe. Megjegyzem, ez eddig is így volt. A műtét természetesen térítésmentes a betegek számára.

Amit a legfontosabb hangsúlyozni, hogy ez egy csúcskategóriás eszköz, mely ezeket a műtéteket gyorsabbá és  biztonságosabbá teszi.

A betegek szempontjából ez a legfontosabb!

Köszönjük a tájékoztatást!