A Covid eltitkolt világa

A Covid minket sújt, s mi vagyunk azok, akik a legkevesebb használható adattal, információval rendelkezünk a járványról. S ez nem jó, nem tisztességes, a bizalmatlanságot pedig erősíti és fokozza. Ez utóbbit pedig naponta tapasztalhatjuk. Kinek jó ez?

TITKOLÓZÁS

A járvány kezdete óta jó lenne tudni több adatot az összefüggések megértéséhez, a hatóságok azonban ezeket nem adják ki. A szokásos játék zajlik: vagy nem válaszolnak a kérdésekre, vagy kitérő választ adnak, vagy összevissza küldözgetik az információt kérőt, vagy a járványhelyzetre hivatkozva tologatják a válaszadási határidőt, vagy… Nincs ez jól, ebbe a gödörbe a mi szerkesztőségünk is belesétált. Tavasszal a Borsod megyei adatok érthetetlen változási kapcsán intéztünk kérdést az illetékesekhez, összesen 5 alkalommal. Választ nem kaptunk.

MIÉRT PERREL KELL KIKÉNYSZERÍTENI AZ ADATOKAT?

Néhány média megunta a hülyének nézés esetét, s arra hivatkozva, hogy ezek közérdekű adatok, bírósághoz fordultak. A bíróság igazat adott az érintett médiáknak. Most már csak az a kérdés, mikor lesz ebből megismerhető adat? S mikor lehet majd értelmesen felhasználni a járvány megfékezéséhez. Mikor? A járvány végén? S miért bíróság i döntés kell a mi életünket meghatározó adatok megismeréséhez?

MIT LENNE JÓ TUDNI?

Aki egy kicsit is érzékeny a járvány okozta gondokra, talán szeretne világosabban látni. Néhány megválaszolatlan kérdés:
1. A mostani 4. járvány idején a megbetegedettek hány %-a kapott korábban oltást?
2. A megbetegedett, korábban beoltottak esetében milyen a különböző vakcinákkal oltottak megbetegedési mutatói? Azaz, a megbetegedett és korábban beoltottak hány %-a kapott Sinopharm, Szputnyik, stb. oltást?
3. Azt tudjuk, hány beteg van lélegeztetőgépen, de hányan fekszenek az intenzív osztályokon?
4. Valójában milyen a személyi ellátottság, hány orvos, ápoló jut egy-egy betegre ? Hány lélegeztetőgépen fekvő betegre jut 1-1 orvos, ápoló?
5. Milyen hatással van az egyéb súlyos, de a járvány miatt el nem látott betegekre a kezelések, műtétek elhalasztása?
6. Miért nem lehet megismerni települési, járási szintű adatokat?
Sajnos a sort lehetne folytatni a megválaszolatlan kérdésekkel. Végül is mi közünk ezekhez?

BIZALMATLANSÁG A SZAKÉRTŐKKEL SZEMBEN
Egyre inkább szélesedik a szakértőkkel szembeni bizalmatlanság. Egyrészt ők sem beszélnek lényeges kérdésekről, másrészt előszeretettel mondanak egymásnak ellent. Ez utóbbi a legszebb a történetben. Kel maszk, nem kell maszk? Kell szigorítás, nem kell szigorítás? Kik fertőződnek meg a leggyakrabban? Alap kérdések, eltérő válaszokkal.


BIZALMATLANSÁG A MÉDIÁVAL SZEMBEN
Több média eljátszotta becsületét, egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy szemérmetlenül képesek hazudni. Sok mindenben. S felvetődik az átlagpolgárban a kérdés: pont ebben a témában ne hazudnának? Nem csak ez a gond, hanem komoly információk nélküli tartalmak bombasztikus címei, esetleg kétes tartalmak bombasztikus hírei. Mert mi is a fontos? A járvány megfékezése, vagy az olvasottság növelése? Az olvasottság, az hozza a lóvét.Így a lényeges kérdések körét kerülik. Az nem hír, nem fontos.

HELYRE KELLENE ÁLLÍTANI A KÖZBIZALMAT
A járvány csak velünk, a mi közreműködésünkkel fékezhető meg. Ezért az embereket partnerként kellene végre kezelni. Megnyerni csak úgy lehet őket, ha azok az adatok, melyek számára is fontosak, megismerhetők lennének végre. Ha nem ez történik, a járvány gazdasági hatásai mellett a társadalom frusztrációja is a csillagos égig emelkedik. S onnan már nem lesz visszaút.

Valódi adatok, őszinteség kellene, de gyorsan!