Szombathely, ahol mosolyogva járnak az emberek

Szombathely történelmi öröksége a mindennapi életet áthatja a városban. A kultúra, művészet ma is a múltból táplálkozik, jó látni, hogy azok továbbvitelébe ma is mennyi energiát fektet a város közössége. Mint gazdag történelmi múlttal rendelkező város, amely megyeszékhely is egyben, sajátos lehetőségekkel rendelkezik, nehezen hasonlítható össz egy kisvároséval. Ennek ellenére van jó néhány olyan dolog, ami figyelmet érdemel.

MOSOLYOGNAK AZ EMBEREK
Legmegkapóbb a város polgárainak élete. Mindenki vidáman, mosolyogva közlekedik, lehajtott fejű embert nem látni. S ez a mosoly az ide látogatókra is átragad.

RENGETEG A FIATAL
Valaha volt Magyarországon a 12 szocialista város, melyek közül több is azzal büszkélkedhetett, hogy a fiatalok városa. Ott megfordult a trend, mára az idősek kerültek többségbe. Szombathelyen bármerre jár az ember, fiatalokkal találkozik, tizenévesekkel, kismamákkal. Feltűnő, hogy milyen sokan vannak.

A FŐ TÉR IGAZI AGORA
A helyiekkel beszélgetve kiderült, hogy a város fő tere minden hétvégén közösségi programok színtere, igazi agora. Ide mindenki kijön, mert nyüzsi van, program van, s ismerősökkel találkozhat. De hétköznap is rengetegen sétálnak kint, a gyerekek szaladgálnak, bringáznak. A nyüzsi ellenére a tér csendes, nincs ordibálás, duhajkodás.



RENGETEG A KERÉKPÁROS
Aki teheti kerékpárral jár. Jól kiépített úthálózat teszi biztonságossá a közlekedést. Nem csak kerékpárút létezik, hanem azt rengetegen használják is. Rengetegen.

NINCS SZEMETELÉS
Érdekes módon, itt mindenki megtalálja a szemetest, a város minden pontja tiszta. Amikor itt tartózkodtunk, a Savaria Táncegyüttes szórakoztatta a helyieket, rengeteg érdeklődő volt, de szemét sehol. Még a tér azon részén sem, ahová a vendéglátó egységek települtek ki. Igaza a szemetesek megteltek, de mindenki odavitte a szemetes mellé a hulladékot.

A SZOCIALISTA ÉPÍTÉSZET IDE IS BETETTE A LÁBÁT
Szombathely történelmi öröksége a rengeteg patinás épület. Sajnos a szoc. időkre jellemzően ide is beépítettek ronda, oda nem illő épületeket, ami mára rengeteget ront a város harmóniáján.

Városháza egy gyönyörű tér szélén



A TÉRKÖVEK MA IS ÚGY ÁLLNAK, MINT A CÖVEK
Bár a jelző kissé sántít, de a lényeg: a közel 10 éve lerakott térkövek mára sem mozdultak el, nem süllyedtek meg. nincsenek gödrök, kitüremkedések. Csoda, hogy ez létezik.


Összegezve: Szombathely vidám, szép, tiszta, kellemes város

A galéria a képre kattintva tekinthető meg.