SZENT ISTVÁN ÜNNEPE A GYÓGYNÖVÉNYEK FÖLDJÉN

A cikk elején mindenképp kikívánkozik belőlem néhány gondolat.  Meglepett a boldvai Szent István ünnep, mert egy szokatlanul jól szervezett, sok-sok értékeket felsorakoztató, rendkívül színvonalas  ünnep részese lehettem. Olyan ünnepen voltam, ahol  rengeteg mosolygós, barátságos  segítőt, aktivistát, érdeklődőt láthattam, ahol sokat tesznek az értékek megteremtéséért, a hagyományok ápolásáért.  S a sok mosoly, a közösség összefogása, a kedvesség, barátság , az értékek tisztelete jól  esett a lelkemnek.

További hírekért keresse fel hírportálunkat: www.hirozon.hu, vagy ide kattintva lájkolja facebook oldalunka, ahol minden hír megjelenik.

Boldván augusztus 20-án tartották Szent István ünnepét. Az egész napos program részeként délután került sor a műemléki református templomban az ünnepségre.  A templom zsúfolásig megtelt az ünnep idejére. A Himnusz eléneklése után Szabóné Tóth Julianna Judit polgármester köszöntötte a vendégeket, majd Demeter Zoltán országgyűlési képviselő mondott ünnepi beszédet. A műsorban közreműködtek az óvodások, a helyi énekkar, az új kenyeret pedig Prókai Árpád lelkész áldotta meg.

Szabóné Tóth Julianna Judit polgármester, Demeter Zoltán országgyűlési képviselő

A nap során a Barátok Házába várták a vendégeket, ahol íjász bemutató, helyi alkotók munkáiból összeállított szabadtéri  kiállítás, esküvői fotók és kellékek kiállítása, hadtörténeti bemutató,  és egyéb érdekesség várta a vendégeket. A Monostor tér pedig a kicsiké volt, ahol ugráló vár, s számtalan más program várta őket.

Helyi alkotók- balról jobbra:
Gressai Renáta (fotós), Kiss László (természetfotós), Máté Andrea (festő)


A nap során lehetőségem szót váltani a település polgármesterével. Szabóné Tóth Julianna Judit 2 éve Boldva első számú vezetője.

Polgármester asszony mit tart fontosnak, ha arra kérném, mutassa be nekünk Boldvát?
Miskolctól nem messze vagyunk, festői tájon fekszik a település, a Bódva folyóról kapta a nevét. A Bódva-vidék Historia -völgyének első települése vagyunk,  közel a városokhoz, Miskolchoz, Edelényhez, Kazincbarcikához. Ez fontos tényező, hiszen ez a közelség sokak számára  munkalehetőséget jelent.

Milyen a munkanélküliség Boldván? Ebben jól állunk. A városok  közelsége miatt sokan dolgoznak, s van 69 közfoglalkoztatott is. Tehát azoknak, akik dolgozni szeretnének, a   lehetőség adott. Mi arra törekszünk, hogy mindenkinek legyen jövedelme a tisztes megélhetés érdekében. Számunkra ebben sokat segít a Start Program is.

Mi az, amit Boldváról érdemes még tudni?  
Gyógynövényt, fűszernövényt, konyhakerti növényeket, citromfüvet  termesztünk jelentős területen. Van egy tökmagolaj üzemünk. Gyógyteát, fűszernövényt, tökmagolajat forgalmazunk, ma már külföldre is. A termékeink minősége  kiváló, sok erről a visszajelzés, és emiatt sok a visszatérő vásárló is.  Büszkék vagyunk a Barátok Házára, ami a település egyik különlegessége rengeteg programmal. Ma is otthont ad számtalan rendezvénynek. Négy épületünk bekerült a megyei értéktárba , a műemléki református templomunk, a Tájház, Barátok Háza és a liget,  monostor. A mi tudomásunk szerint a  halotti beszéd az akkori monostorban íródott, de ezekkel kapcsolatban újabb kutatások kellenek még.

Több településen jártam, szinte mindenhol szóba került a közbiztonság. Milyen ez Boldván?
Jó. Erre csak egy példa. Többször fölvetődött, hogy szereljünk fel kamerákat a településen, de a rendőrkapitányság véleménye az, hogy erre Boldván nincs szükség, a közbiztonság jó.  S valóban jó a közbiztonság.

Mielőtt felteszem a következő kérdést, megemlítem, hogy amikor jöttem be a Monostor térre, meglepett mindkét buszmegálló tisztasága, épsége . Nincs összefirkálva, megrongálva. Ez  sokat elárul a településről, sok város megirigyelhetné.

Visszatérve beszélgetésünkhöz ,  mi az, amit érdemes még kiemelnie a mindennapi munkájából, ami fontos az Ön számára ?
Én sokáig alpolgármester voltam, így sok közös dolognak lehettem részese. Úgy gondolom, hogy nem a nagy dolgok teszik gazdaggá a település életét, hanem az a sok kis “apróság”, ami örömet hozhat a mindennapokban. Nagyon jó a kapcsolatunk a MÁV-val, nagyon sokat segítenek nekünk. Büszkék vagyunk arra, hogy virágos település lett Boldva.  Számunkra fontos a nyugdíjasok közössége, akikről a továbbiakban is szeretnénk minden évben megemlékezni. De ilyen fontos és üde színfolt volt az elmúlt évi Mikulás. A járványhelyzet miatt nem tarthattunk közös ünnepet, ezért 450 gyereket látogatott  meg a a Mikulásunk. Hatalmas öröm volt ez a kicsik körében. Büszkék vagyunk az Aludttej Fesztiválra, ami az idei évben a megszokotthoz képest később kerül megrendezésre. Szóval számomra minden olyan dolog fontos, amely a közösség számára értéket hoz létre, örömet okoz, erősíti a közösségi összetartozást.

Mi a nagy vágya, amit szeretne megvalósítani Boldván?
A  fiataloknak kellene egy közösségi tér, közösségi  ház, ahol a szabadidejüket saját igényeik szerint eltölthetik, főleg ősszel és télen. S szeretnénk megoldani az idősek ellátását, kellene egy idősek otthona is. Mi nagyon sok energiát fordítunk a település közösségi életére, ezek is szerves részei lennének ennek.

Milyen a kapcsolata Demeter Zoltán országgyűlési képviselővel?
Én még korábbról ismerem őt, iskola igazgatóként is sokat találkoztam vele. Amiben tud, segít nekünk. Igaz az utóbbi időben a pandémia  miatt zömében telefonon konzultáltunk, de a segítségére mindig számíthattunk.

Mi az, amit még szeretne üzenni a külvilágnak?
Jöjjenek el Boldvára, ismerjék meg a mi csodálatos környezetben fekvő, barátságos településünket. Mi mindenkit szívesen látunk!

Köszönöm a beszélgetést
!

-rizner-
A galéria a képre kattintva tekinthető meg.