Holnap tárgyalja a Kazincbarcikai Járásbíróság: halálosan sérült dolgozójához nem engedett mentőt hívni

A vádlott által vezetett gazdasági társaság a BorsodChem Zrt. területén bérelt raktárépületet. A karbantartási és állagmegóvó munkákat a bérlő volt köteles elvégezni, ennek azonban nem tett eleget, ezért az épület aljzatát gödrök, víznyelők tarkították és a megfelelő világítás sem volt biztosított.
2018. november 18-án a dolgozók, köztük a néhai sértett állványozási munkát végzett. A vádlott a helyszínen tartózkodott, irányította és felügyelte a munkavégzést. A dolgozók a munkavégzést megelőzően balesetvédelmi oktatásban részesültek és rendelkeztek a szükséges védőfelszereléssel is. A munkanap végén a vádlott utasítására sértett és társa a bérelt raktárépületben állványcsöveket pakolt, a vádlott azonban nem ellenőrizte sem a munkafolyamatot, sem azt, hogy a dolgozók viselik-e a munkavédelmi eszközöket, a munkaterületet elhagyta. A sértett saját elhatározása alapján ekkor már nem viselte a fejvédő sisakot.

Pakolás közben az egyenetlen padlózaton megbotlott, elesett és fejét beütötte. Kollégája észlelte, hogy a sértett eszméletlenül fekszik a földön, arca véres. A vádlott, miután értesült a történtekről és látta a sértett rossz állapotát –azért, hogy eltitkolja a munkabalesetet –nem hívott mentőt és azt a munkavállalóknak is megtiltotta. Felszólította a sértett szintén ott dolgozó fiát, hogy maga vigye be édesapját a kórházba. A sértett a baleset során többszörös koponyatörést, agyzúzódást szenvedett, majd a kórházba szállítás másnapján a szakszerű ellátás ellenére elhunyt.

A vádlott mind a raktárépület karbantartási munkáinak elmulasztása, mind a biztonságos munkavégzés felügyelete körében több munkavédelmi előírást megsértett, ugyanakkor az okfolyamatban közrehatott az is, hogy a sértett nem viselte a fejvédő sisakot.