Felfüggesztett börtön a halálos kimenetelű vadnai csónakbaleset vádlottjainak

A Kazincbarcikai Járásbíróság felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a vádlottakat, akikkel szemben vízi közlekedés halált okozó gondatlan veszélyeztetésének vétsége miatt indult büntetőeljárás.

A bíróság által megállapított tények szerint az ügy egyik vádlottja egy horgásztavat üzemeltető cég ügyvezetője, míg a másik vádlott a csónakbérlésért, a horgászat ellenőrzéséért felelős, gondnoki munkakörben dolgozó munkavállalója volt. 2017 szeptemberében a néhai sértett az ismerőseivel együtt horgászott a Vadna településen lévő horgásztavon, mely során csónakot is béreltek. A bérelt csónak azonban nem volt közlekedésre alkalmas állapotban, mivel nem volt felúszóképes (elárasztott állapotban nem volt képes biztosítani a benne ülők fenntartását, megkapaszkodását), illetve hiányzott belőle a kötelező védőfelszerelés, ekként a mentőmellény is.

A sértett és társai egész nap a tavon horgásztak, mely közben alkoholt is fogyasztottak. Este kilenc óra körül a mérsékelten hullámzó tóra a sértett és egyik társa beeveztek, hogy a parttól mintegy 120 méterre fogott halat szákkal kiemeljék. A csónakban mindketten felálltak, mire az megbillent és felborult, majd a légtartályok hiányában a víz alá merült. A vízbe esett horgászok a csónak elmerülése miatt nem tudtak mibe kapaszkodni, egyikük a partra úszott, míg a sértett vízbe fulladt.

A vádlottak valamennyien megszegték a vízi közlekedés rendjéről szóló jogszabályi előírásokat. A sértettel a tóra beevező vádlott azzal, hogy ittas állapotban vezette a csónakot, illetve a vezetést átengedte a néhai sértettnek; a bérbeadó cég ügyvezetője és a csónakbérlésért, valamint a horgászat ellenőrzéséért felelős munkavállalója azzal, hogy hajózásra alkalmatlan csónakot adtak bérbe. A szabályszegések a néhai sértett halálát okozták.

A járásbíróság vízi közlekedés veszélyeztetésének vétsége miatt mindhárom vádlottat 1 év 2 hónap szabadságvesztésre ítélte, a szabadságvesztés végrehajtását valamennyiük esetében 2 év próbaidőre felfüggesztette.

Az ítélet nem jogerős, az ügyészség, a vádlottak és a védők három munkanapon belül fellebbezhetnek a döntéssel szemben.