Akinek élete a tánc: Kozsuk Péter

A hétköznap embere sorozatunk harmadik cikke

Őszintén be kell vallanom, az egyik kedvenc beszélgető partnerem Kozsuk Péter. Péter egy hatalmas energiabomba, melyben ötvözték a jó és szép lelket, a segítőkészséget, a tánc szeretetét és tudását, a hatalmas álmokat, a kitartást, az örök optimizmust.
Korábban több cikkben írtunk Kozsuk Péterről, akinek élete a tánc. A putnoki Sideways Tánccsoportot vezette hatalmas sikerrel. Azóta élete más fordulatot vett, de továbbra is a tánc, a színpad, az önzetlenség, a jó szándék vezérli. Most egy hatalmas projektbe fogott, egy putnoki kislány szívműtéte kapcsán kezdett jótékonysági rendezvény szervezésébe. Mindennapjairól és a kezdeményezéséről beszélgettünk vele.

Hogyan telnek a mindennapok?
Jelenleg a T-Dance Alapfokú Művészeti Iskolának vagyok a tanára, két településen tanítom a tánc művészetét a diákoknak. Számomra ez egy hálás feladat.  Életem legnagyobb szenvedélyével, a tánccal foglalkozhatok, s a jelenlegi munkahelyem minden segítséget megad munkámhoz. Erre csak azt lehet mondani, köszönöm, jól vagyok!  Persze az az igazság, hogy a Covid a tánciskola életén is nyomot hagyott, reméljük, hogy túl vagyunk már ezen a nehéz időszakon. Ezt nem csak a tanításra értem, hanem nekem is nagyon hiányzik a színpad. A Covid kezdete óta nem volt lehetőségem fellépésre, arra, hogy örömet varázsoljak a közönség arcára. S ez már nagyon hiányzik.

Szinte küldetésszerűen igyekszik a tánc szépségét mindenhol hirdetni, oktat, segít, jótékonykodik, szervez. Ennyire fontos a tánc, az emberi jó cselekedet?
A tánc az életem. Igen, én minden nap azzal kelek fel, hogy egyszer sikerül összehozni egy olyan csoportot, amelyikkel bejárhatjuk a világot. Amikor erről beszélek, sokan megmosolyognak. Én pedig ismerem magam, teszem a dolgom azért, hogy ez az álom valóra váljon.
S miután a tánc mellett számomra a lélek is fontos, ezért minden koreográfiámban igyekszem üzenetet közvetíteni a közönség felé. A szeretetét, a tiszteletét, de fontos az is, hogy a lokális és globális problémákra, környezetünk állapotára, a háborúk okozta sebekre, a közösségek széthúzásának problémáira ráirányítsam a figyelmet. Én nem csak táncolni szeretek, hanem a tánc révén üzeneteket is közvetíteni.

Talán ennek tudható be, hogy kezdetben semmivel a háta mögött fogott hozzá egy hatalmas szabású jótékonysági est, tánckoncert szervezéséhez? Mi volt ennek az apropója?
Egy putnoki kislány beteg lett, kezdetben nem tudták, hogy mi lehet betegsége oka. Aztán kiderült, hogy műszívre van szüksége. A „Szívbeteg Gyermekek Védelmében” Alapítvány segítségével Maján sikerült végrehajtani az életmentő műtétet a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet Gyermekszív Központban.  Számomra ez az alapítvány olyat tett, egy gyermek életét adta vissza, ami érdemes arra, hogy támogassuk, támogassam őket. Ezért ez év augusztus 28-án Putnokon jótékonysági estet szervezek „A Szívbeteg Gyermekek Védelmében” Alapítványért és Maja Gyógyulásáért Jótékonysági Tánckoncert” néven.

Hatalmas vállalkozásba kezdett. Voltak, vannak segítők?
Az ötlettől a megvalósításig hosszú az út. Természetesen mindenért kőkeményen meg kell küzdeni, a segítőkért, támogatókért, fellépőkért, s persze közben megálmodni, szervezni kell a műsort is. Tudom, hogy ez hatalmas munka, időnként beleszalad az ember egy-egy váratlan pofonba is, de én ismerem magam, amit elterveztem, megvalósítom. Számomra a nehézség nem akadály, hanem kihívás.
Lassan-lassan persze megjelennek a jó szándékú segítők is, mint pl. a Parisat, vagy a T-Dance Alapfokú Művészeti Iskola.  Bízom abban, hogy előbb-utóbb egyre többen állnak az ügy mögé. Mert egy ilyen rendezvényen nem csak adományozókra van szükség, hanem olyanokra is, akik a rendezvény előkészítését, lebonyolítását segítik.

Mit jelent az, hogy tánckoncertet láthat a közönség, s kikkel valósítja meg?
Mint mondottam, számomra a tánc nem csak a zenéről és a mozgásról szól, ez hatalmas lehetőség üzenetek közvetítésére, ami a mostani műsor koreográfiájában is megjelenik majd.   Olyan érzése lehet mindenkinek, mintha koncerten lenne, de ott lesz a tánc és a tánc üzenete is. Így ez a jótékonysági műsor egy show lesz, de beleépítettem napjaink legfontosabb kérdéseit is. Azt, hogy a   Covid alatti időszakban mennyire elhidegültek az emberek egymástól, mennyire fontos a feltétel nélküli szeretet, a szabadság érzése, az önmegvalósítás, az emberi kapcsolatok fontossága. S mindezt egy nagy kérdés fogja össze, hogyan tudnánk meggyógyítani azt a világot, mely gyermekeink életét, jövőjét határozza meg?
Közreműködőként a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium Tánctagozatának statisztáit és a Sideways Tánccsoport tagjait láthatja a közönség.
Annak ellenére, hogy szép lassan összeállt a műsor, további fellépőkkel is tárgyalok. Biztos vagyok abban, hogy azoknak, akik eljönnek augusztus 28-án Putnokra – a Gömör Expo helyszínére- megtekinteni a 19 órakor kezdődő tánckoncertet, felejthetetlen élményben lesz részük.

Jótékonysági estet szervez. Ha valaki szeretné támogatni ezt a kezdeményezést, hogyan teheti meg?
Nyitottunk erre a célra egy számlát, a rendezvény megtörténtével az összegyűlt támogatásokat eljuttatjuk az alapítvány számára, ide lehet utalni a támogatásokat:
„A Szívbeteg Gyermekek Védelmében” Alapítványért és Maja Gyógyulásáért Jótékonysági Tánckoncert”
Számlaszáma: 11773346-03505243-00000000.
Számlatulajdonos: Kozsuk Péter

– Abban bízva, hogy hatalmas siker lesz a jótékonysági tánckoncert, köszönöm a beszélgetést!

-rizner-

Aki bővebben szeretne tudni az alapítványról,: „A Szívbeteg Gyermekek Védelmében” Alapítvány hivatalos weboldala: http://gyermeksziv.hu/

A jótékonysági est tervezett helyszíne és időpontja:
3630 Putnok, Bajcsy-Zsilinszky Endre út 21., 2021. Augusztus 28. – 19:00.

Képek a legutóbbi nyárzáró gáláról: