A fagyos szentek egyszer már itt jártak, vitték a gyümölcsösöket, most esővel, viharral térnek vissza


A fagyos szentek (Pongrác, Szervác, Bonifác, na meg Orbán) nevükhöz hűen már itt jártak korábban, most ismét visszajönnek, de nem fagyot, hanem esőt, szelet, vihart  hoznak. Itteni bóklászásuk eredményeként véget ér a korai kánikula, csapadékos idő köszönt hazánkra. A mezőgazdaság talán fel is lélegezhet, hiszen a fagy után most aszály sújtja ezt az ágazatot.

A csapadékos idő a távlati prognózis szerint több hullámban érkezik, s legalább 10 napig velünk lesz.

Szerda

A front felhőzete fokozatosan északkelet felé vonul, ugyanakkor az északkeleti harmadban a délutáni órákig túlnyomóan derült idő várható. A legtöbb helyen közepesen vagy erősen felhős lesz az ég, emellett rövid napos időszakokra is számítani lehet. A frontot többfelé kíséri zápor, zivatar, sőt a délnyugati megyékben hevesebb zivatarok is kialakulhatnak

Az északkeleti harmadban csak késő délutántól valószínű csapadék, a záporok mellett ott is kialakulhat helyenként zivatar. Az élénk délkeleti szelet több helyen kísérik erős lökések, majd délnyugatira fordul és estére mérséklődik a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet a felhősebb, csapadékosabb nyugati tájakon 16, 21, míg a naposabb keleti, északkeleti tájakon 26, 28 fok között valószínű.

Csütörtök

Rövid napos időszakok mellett nagyrészt erősen felhős vagy borult idő várható. Többfelé lesz eső, zápor, helyenként zivatar is kialakulhat, utóbbira legkisebb esély az északnyugati megyékben van. Legtöbb csapadék északkeleten valószínű. Az ország nagy részén a nyugati, délnyugati szelet kísérhetik élénk széllökések, az Észak-Dunántúlon az északnyugati szél meg is erősödhet. Zivatar térségében a szél viharossá fokozódhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 14, a legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 21 fok között alakul.

Please follow and like us: