Szenzációs NASA bejelentés: először repült ember alkotta szerkezet egy másik bolygón

Tudomány rovat
Gőzerővel készül a NASA a Mars meghódítására.

További hírekért keresse fel hírportálunkat:https://www.hirozon.hu, vagy lájkolja facebook oldalunkat, ahol minden hír megjelenik:https://www.facebook.com/hirozon.hu

Hétfőn a NASA Ingenuity nevű Mars helikoptere volt a történelem első repülőgépe, amely irányított repülést hajtott végre egy másik bolygón. Az amerikai űrhivatal dél-kaliforniai Jet Propulsion Laboratory-jának csapata megerősítette, hogy a repülés sikeres volt, miután a helikopterről adatokat kapott a NASA.

A magasságmérő adatai szerint a Mars helikoptere az előírt maximális 3 méteres magasságra emelkedett, és 30 másodpercig stabilan lebegett, ezután lefelé ereszkedett, visszatért a Mars felszínére.
Most, 117 évvel azután, hogy a Wright testvéreknek sikerült megtenni az első járatot bolygónkon, a NASA Ingenuity helikopterével sikerült ezt a csodálatos bravúrt egy másik világban végrehajtania” – nyilatkozta a NASA illetékese.

Ez az első, más bolygón történt repülés tele volt ismeretlen hatásokkal. A vörös bolygó (Mars) gravitációja lényegesen alacsonyabb – a Földének egyharmada -, és rendkívül vékony atmoszférája van, a Földhöz viszonyítva csak 1% a nyomás a felszínen. Ez azt jelenti, hogy viszonylag kevés olyan légmolekula van, amellyel az Ingenuity két 4 méter széles rotorlapátja kölcsönhatásba léphetett a repülés elérése érdekében.

Az Ingenuity nem végzett tudományos méréseket a Mars felszínén, küldetése a repülés lehetőségének és módjának vizsgálata volt a Marson.

A helikopter a Mars felszínén

Borítókép: a repülő helikopter árnyéka a Marson
Fotók: NASA