Darwin-díj: a leghülyébb esetek kitüntetése

Vidám hírek rovat

A Darwin-díj olyan  „kitüntetés” amelyet azon embereknek ítélhetnek meg, akik valamilyen különösen buta, ügyetlen módszerrel próbáltak egy számukra érdekes célt elérni, és ez az életükbe vagy a nemzőképességükbe került. A nevét onnan kapta, hogy ezek az emberek, Charles Darwin természetes kiválasztódásról szóló híres elmélete értelmében, „szívességet tesznek” az emberiségnek azzal, hogy nem örökítik tovább ostobaságukat utódaikra. Azaz a díj, a humán génállomány öntisztulását jelképezi. Már 1985-ben terjedtek e-mailek a témáról, de 1994-ben alakult át hivatalossá a díj kiosztása. Ekkor alapította meg egy amerikai nő, Wendy Northcutt a hivatalos honlapot, és fogalmazta meg a díj elnyeréséhez mindenképpen szükséges pontokat.

További hírekért keresse fel hírportálunkat:https://www.hirozon.hu, vagy lájkolja facebook oldalunkat, ahol minden hír megjelenik:https://www.facebook.com/hirozon.hu

Tekintettel arra, hogy néhány hülyeség valóban horrorisztikus, ezért nem mindegyik esetet tesszük közzé, csak válogatunk a “kitüntetett esetek közül.

Az első díjazott története valószínűleg sokaknak ismerős, de nem lehet lehagyni egy ilyen listáról. 1994-ben az egyik első „nyertes” egy olyan amerikai férfi volt, aki addig rángatta az italautomatát egy ingyen üdítő reményében, amíg az ráborult és agyonnyomta.

Egy másik amerikai férfi 1995-ben – ép ésszel felfoghatatlan elgondolásból – egy olyan gyorsítórakétát erősített az autójára, ami amúgy a Jumbo Jetek felszállásában játszik szerepet. Emberünket ez nemhogy nem ijesztette meg, hanem egyenesen felvillanyozta, és újdonsült „nitrós” autójával a Nevadai sivatagig ment, ahol aztán begyújtotta a rakétát. Valószínűleg nem lesz meglepő, ha azt mondom, a mutatványt nem élte túl. Körülbelül 480 km/h-val vágódott neki az első hegyoldalnak.

Annak a két indiai fiatalembernek egészen biztosan nem kezdődött fényesen 1996, akik január elsején összeakasztották a bajszukat egy tigrissel.
Történt ugyanis, hogy az erősen ittas fiúk úgy gondolták, nincs jobb szilveszteri program, mint bemászni egy tigrishez, és virágfüzért akasztani a nyakába. A tigris azonban egészen máshogy gondolkodott a helyzetről, így végül a két srác közül csak egyikük élte meg január másodikát.

2002-ben  egy iraki terrorista levélbombát küldött az áldozatának, de nem fizetett elég pénzt, hogy a küldeménye célba érjen. A posta ezért visszaküldte a feladónak, a terrorista pedig addigra elfelejtette a dolgot, így kinyitotta a levelet. Azt hiszem, ez az „Aki másnak vermet ás…” kezdetű örök érvényű mondás iskolapéldája lehet. Vagy csak szimplán karma.

2003-ban egy michigani férfi úgy döntött, rövidít az útján, és ha már komp nem közlekedik, ő bizony a teherautójával átkel a Saginaw-öböl jegén. A súly alatt a jég természetesen beszakadt, ám a sofőr ép bőrrel megúszta, ki tudott ugrani a süllyedő járműből. Az eset azonban nem hagyta nyugodni, és úgy döntött, még egyszer megpróbálja a műveletet, ezúttal a terepjárójával. Talán nem nagy meglepetés, hogy a jég ezúttal is beszakadt az autó alatt, a férfi azonban ezúttal már nem volt olyan szerencsés, mint az első próbálkozásánál: a kocsijával együtt elsüllyedt.

2009. Egy Dél-Karolinai rabló fújófestékkel próbálta elmaszkírozni magát. Nem volt jó ötlet. A 23 éves Gregory Thomas és a 24 éves Thomas James figyelmét bizonyára elkerülhette a festék dobozán lévő figyelmeztetés, mely szerint a használat során vigyázni kell, nehogy a festék a bőrre vagy a szembe kerüljön. Így tehát a bőrbarátnak semmiképp nem nevezhető aranyszínű smink megtette a hatását, és a rablás után nem sokkal James légzése leállt.

2011. A planking nevű elmebajos játékhoz csupán annyit kell tennünk, hogy lehetetlen helyeken, tehát nem otthon az ágyban, hanem például a nagymama járókeretén, a ház előtti szeméttartályon, vagy akár a város főterén hason fekszünk, és az erről készült fényképet közzétesszük a világhálón. Egy ausztrál férfi úgy vélte, hogy a hetedik emeleti erkélykorlát is tökéletes lehetőség egy kis hason fekvésre. Az ötlet nem vált be, mert barátunk sajnálatos módon lezuhant.