A víz, ami újabb migrációt fog elindítani. VÍZ VILÁGNAPJA

Az iható édesvíz Földünk egyes területein olyan rohamos mértékben csökken, hogy újabb migrációkat fog elindítani, de ez még a vízben egyenlőre bővelkedő területen élők közül sokakat nem foglalkoztat.

A legfontosabb éltetőnk az édesvíz, amelynek tudatos  fogyasztásával sokat tehetünk magunkért és a környezetünkért! A  víz az egyik legértékesebb természeti erőforrásunk korántsem tekinthető kimeríthetetlenek, ezzel sokszor pazarlóan bánunk, de a klímaváltozás is  egyre jelentősebben befolyásolja annak mennyiségét, minőségét.

A VÍZ VILÁGNAPJA célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető, tiszt víz fontosságára és a  Föld édesvízkészletének veszélyeztetettségére. A világnapot 1992-ben, a brazíliai Rio de Janeiróban tartott nemzetközi Környezet és Fejlődés konferenciát követően kezdeményezte az az ENSZ közgyűlése, s először egy évvel később tartották meg az első rendezvényeket.

Napjainkban a nélkülözhetetlen édesvíz óriási veszélynek van kitéve, az egyre növekvő népesség, az ipar és a mezőgazdaság mohó vízigénye, valamint az egyre súlyosbodó klímaváltozás. Ezek mind-mind fenyegetést jelentenek.

A Föld felszínének több mint kétharmadát borítja víz, de ennek a víznek a túlnyomó része sós tengervíz, csak  3 %-a édesvíz. Ráadásul ez a néhány százalék is nagyrészt fagyott állapotban, a sarkvidékeken található.

Ábra:hirozon.hu


Miközben a Földön egyre kevesebb a tiszta édesvíz – egyre több vízre van szükségünk, mert a Föld népességének száma meredeken emelkedik, a XXI. század végén meghaladhatja a 10 milliárdot. Ez a vízfogyasztás növekedésével is jár, ugyanakkor már ma is a népesség jelentős része él biztonságos vízellátás, vagy megfelelő szennyvízelvezetés nélkül.
 
A víz a legértékesebb erőforrásunk,  éltetőnk, kötelességünk felelősségteljesen felhasználni mind az iparban, mind a mezőgazdaságban, mind otthonainkban.

Borítókép:www.star.com.tr