Ahol hetek óta -30 fok alatt van a hőmérséklet, a gyerekek -52 fokig járnak iskolába (fotók)

Közép-Szibéria a világ egyik leghidegebb tája, ebből adódóan az itt található településeket hosszú heteken át -30 fok alatti a hőmérséklet. A Jeges-tenger felől dél felé több párhuzamos hegylánc húzódik, amelyek délen egy pontban csomózódnak. A hegyláncok közé a Jeges-tenger felől hideg levegő áramlik, ami a havas felszín miatt folyamatosan tovább hűl. Így itt gyakori a-40, -50 fok is.

További híreinkért látogasson el hírportálunkra: https://www.hirozon.hu, vagy lájkolja facebook oldalunkat, ahol minden hír megjelenik: https://www.facebook.com/hirozon.hu

Bár a világ lakott településen mért hidegrekordját Ojmjakon tartja, az idei télen a környező településeken hidegebb volt, mint a rekorder településen.
A hideg annyira természetes itt, hogy -50 fokban a gyerekek még vidáman járnak az iskolába. Ojmjakon ötszázlelkes falu, egyetlen iskolája csak akkor zár be, ha a hőmérséklet -52 °C alá csökken. A 11 évesnél idősebb gyerekeknek még keményebbnek kell lenniük: ők csak akkor maradhatnak otthon, ha -56 foknál is hidegebb van. Decemberben a nappali hőmérséklet körülbelül -50 °C körül van Szibéria ezen zord vidékén, ami azt jelenti, hogy minden korosztály tanulói felkerekednek reggelente és nekivágnak az iskolába vezető útnak.

Ízelítőül a térség néhány településének ma esti hőmérséklete:

Ojmjakon, -47 fok
Morkoka, -47
Ekonda -46 fok
Nyurba, -45
Olenyok, -44
Tura, -44
Szuszuman, -43
Belaya Gora, -41
Mama-41
Igarka- 40
Vanavara, -36
Chirinda -35
Danilovo, -33

Fotók: met hir