Pál, az időjósló nap. „Ha Pál fordul köddel,az ember meghal döggel.”

Használjuk a pálfordulás szót olyan esetben, ha valakinek a véleménye hirtelen megváltozik, érzelmeiben, meggyőződésében váratlan, ellentétes irányú fordulat következik be.
A tél fordulójának is tartják, a tél az ellenkezőjébe fordul, és kifelé ballagva jeget tör, vagy csinál.

További híreinkért látogasson el hírportálunkra: https://www.hirozon.hu, vagy lájkolja facebook oldalunkat, ahol minden hír megjelenik: https://www.facebook.com/hirozon.hu

PÁL ÉS A PÁLFORDULÁS
A szó eredetileg Szent Pál apostol megtérését jelenti. Saul néven nagy üldözője volt a kereszténységnek. A damaszkuszi úton haladva egy látomást tapasztalt, melynek hatására térítő apostol lett. Ez volt a Pál fordulása.

IDŐJÁRÁS-, TERMÉS-ÉS HALÁLJÓSLÁS
A legismertebb Pál-napi regula így hangzik:

„Ha Pál fordul köddel,
az ember meghal döggel.”

Jelentése szerint, ha ködös idő van, hosszú lesz a tél. Az előző év  termése nem tart ki az új termésig, így éhínség várható.

Bukovinai magyarok szerint: „Ha tiszta idő van, akkor jó szénatermés lesz, ha szél fúj, akkor kevés lesz a széna”

A szentesi elnépiesedett regula is így tudja:

„Pál fordulása, ha tiszta,
Bőven terem mező, puszta,
Ha szeles, jön hadakozás,
Ha ködös, embernek sírt ás,
Ha pedig esős vagy nedves,
Lesz a kenyér igen kedves.”

Ismeretes e napon a haláljóslás az ún. pálpogácsával. Minden családtag számára pogácsát készítenek, melybe libatollat tűznek. A néphit szerint akinek a tolla megperzselődik sütés közben, arra betegség, akié megég, arra halál vár a következő esztendőben.

Libával kapcsolatos termékenységvarázslásra is vannak példák: Szeged környékén a lúd fenekét piszkálják meg ezen a napon, hogy szaporán tojjon. A Pál-napi tojásból kelt libát Csépán veszekedősnek, marakodósnak tartják.

A medvével való jóslás, amely ma általánosan Gyertyaszentelő napjával (febr. 2.) kapcsolatos, a határainkon belül és túl élő magyarságnál is gyakran Pál-naphoz kötődik. Pál napját a tél fordulójának tartják, és például a Bács megyei Topolyán ezen a napon jósolnak a medvével: ha kisüt a nap és előjön a medve, még negyven napig lesz hideg.  

„Pálkor inkább a farkas ordítson be az ablakon, mint a nap süssön be” – tartották például Kecelen. Ez arra utal, ha jó idő van, hosszú lesz a tél, így bizony éhínség következhet be.

Please follow and like us: