„Ha megcsordul a Vince, Tele lesz a pince”

Kultúra rovat
A hazai szőlészet megújulása kapcsán ismét előtérbe került Szent Vince szerepe, hiszen a szőlészek védőszentként gondolnak rá.

További híreinkért látogasson el hírportálunkra: https://www.hirozon.hu, vagy lájkolja facebook oldalunkat, ahol minden hír megjelenik: https://www.facebook.com/hirozon.hu

KI IS VOLT SZENT VINCE?
Zaragozai Szent Vince a 3-4. században tevékenykedett. Vince életéről és haláláról igen keveset tudunk, viszont a korai keresztény idők olyan szentje (belőlük van kevesebb), akinek igazolni lehet valós történeti létezését. A spanyolországi Huescából származhatott, Szent Valerius, Zaragoza püspöke tanította egyházi és világi tudományokra. Diakónussá szentelését követően az idősödő püspököt, Valeriust segítette munkájában. A püspök és diakónusa a Diocletianus császár uralkodása alatt elrendelt nagy keresztényüldözés során (303-313) haltak vértanúhalált, Valencia helytartója munkásságának eredményeképpen. Zaragozából Valenciába vezették őket bilincsben, majd 304 körül kivégezték őket. Az idősödő püspök hamar elhunyt, Vince viszont válogatott kínzásokat élt át, és halálát követően sem voltak kíméletesek testével.

SZENT VINCE ÉS A BOR
Nevének rokon hangzása a vinum, „bor” szóval magyarázható, hogy a szőlészek szentje lett – a francia Vincent pl. „százannyi bor” jelentésű –, és névnapja időjárásából a várható bortermést szokták megjósolni.

IDŐJÓSLÁS,  TERMÉSJÓSLÁS
„Ha megcsordul a Vince,
Tele lesz a pince.”

A moldvai magyaroknál a következő változatot jegyezték fel:

Fényes Vince, tele pince.
Ködös Vince, üres pince.

Ha Vince napján esik az eső, akkor jó szőlőtermés várható, erről szóltak a regulák.

A vincézésnek pl., amelynek során a szőlőskert szélét János napján szentelt borral vagy szentelt vízzel öntözik meg, alapja az a hiedelem, hogy ha Vince napján esik az eső, sok bor lesz. (Az esővíz – a szőlőszemekbe felszívódva – valóban borrá válik.)
A levágott vincevesszőt vízbe állították, és hajtásaiból jósoltak az új termésre vonatkozóan.

Általános vélekedés szerint sok bort kell innunk Vince-napkor, ha azt akarjuk, hogy jó szőlőtermés legyen.