Melyik Magyarország leghidegebb települése?

További hírekért látogasson el hírportálunkra:https://www.hirozon.hu

Sokáig régiónk egyik városát, Putnokot tekintették Magyarország leghidegebb településének. Az utóbbi időkben azonban egyre többet hallani a nógrádi falu, Zabar nevét is.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat nyilván tartja Magyarország hőmérsékleti minimumait. Zabaron és Putnokon  az év 365 napjából együttesen 90 napon, azaz az év egynegyedében  mérték a leghidegebbet.

A táblázat a két település tekintetében tartalmazza a leghidegebb napokat, s azt is, hogy  azt Putnokon vagy Zabarbon mérték . A 90 leghidegebb napból 53 alkalommal Zabaron, 37 alkalommal pedig Putnokon volt a leghidegebb.
E tekintetben tehát  Zabar vittel el a pálmát, több hideg nappal.

Árnyalja a dolgot, hogy az év első két hónapjában (tél) Putnok torony magasan vezet, a november, december pedig nem e két településé.

S persze az is érdekes, hogy Zabar csak az utóbbi években került reflektorfénybe. Kérdéses lenne, ha ugyan úgy, mint Putnokon, több évtizede lenne mérés, akkor milyen eredményekkel találkozhatnánk?  Zabar esetében 2000 volt az első év (valószínű a mérések kezdete), akkor rögtön 6 rekordot zsebelt be a falu.