Mi újság ma Peruban? Szemléztük az ottani napilapokat

A cikk a világjáró rovatba kerül át 3 nap múlva, ahol hason ló témájú cikkeinket olvashatja.

A Dél-Amerikában található Perut az Andok országának is nevezik, hiszen területét ez a hegység hálózza be. Az ország hajdan Inkák birodalma volt, akik a világ számára hagyományozták a legendás szépségű Machu Picchut

-A 33 millió fős Peruban, annak ellenére, hogy nagyon magas a Covid-19 fertőzöttjeinek száma, a napi sajtót nem uralja sem a politika, sem a járvány hírei. Elsődlegesen a gazdaság kérdéseivel foglalkoznak.Peruban október 27-ig 894 928 megerősített covid-19 beteget regisztráltak és 34 315 haláleset történt a betegség miatt – jelentette a mai napon az Egészségügyi Minisztérium (Minsa).
Október 27-én 22:00 óráig 4 millió 449 985 embernél dolgozták fel (molekuláris és szerológiai) a mintákat a covid-19 fertőzésre ( több mint a lakosság 10 %-a), és 894 928 megerősített, és 3 millió 184 236 negatív esetet rögzítettek

-A kormány tegnao este hivatalossá tette azt a sürgősségi rendeletet, amely 146 milliós költségvetéssel (1 milliárd Ft) tervezi a hiányosságok megszüntetését, hogy a különböző régiók polgárai hozzáférhessenek a szolgáltatásokhoz, és kielégíthessék alapvető szükségleteiket, valamint hogy minimalizálják a Covid-19 következményeit.

-Peruban egy újabb járvány tartja izgalomba az egyik régió lakóit: Egy nappal a tegnapi diftéria ( a diftéria vagy difteritisz, magyarul torokgyík, torokpenész, néha halálos kimenetelű betegség) miatt indított járványügyi riasztás után az Egészségügyi Minisztérium szerdán 50 fős oltási brigádot mozgósított, akik házról házra járnak Manzanilla térségében, La Victoria-ban, ahol 20 év után regisztrálták a betegség esetét. A fertőzésben egy 5 éves kislányt érintett, aki a Dos de Mayo kórházban lábadozott
A beavatkozást a Közép-Lima Integrált Egészségügyi Hálózatok Igazgatóságával (Diris), La Victoria Önkormányzatával, a perui hadsereggel és a perui nemzeti rendőrséggel koordinálva hajtják végre.

-Örömhírként számol be az El Perunano arról, hogy az Egyesült Nemzetek Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) ma a Központi Dzsungel-Felhő Erdőket ismerte el Peru hatodik bioszféra rezervátumaként.
Ez az elismerés lehetővé teszi a Központi Erdő-Felhőerdők integrálását a perui bioszféra-rezervátumok nemzeti hálózatába, amelyek Huascarán (1977), Manu (1977-2017), Északnyugat Amotapes-Manglares (1977-2016), Oxapampa- Asháninka-Yanesha (2010) és Gran Pajatén (2016), s amelyek az ország területének több mint 9 millió hektárját megőrzik érintetlennek.

-Lemondott a korrupciós ügyekkel foglalkozó ügyész. A kormányfő szerint mindenben támogatták munkáját, így döntését nem értik. . Most a Covid-19 gyorstesztek ügyében sejtetnek többen korrupciót, de mint mondta, ezzel kapcsolatban nem érkezett megkeresés hozzájuk.
Óriási digitális fejlesztésre készül Peru, most a lakosság és a szervezetek véleményét várják, hogy 2021. szeptemberétől már működjön a rendszer legfontosabb néhány eleme. A rendszer átfogja a lakosságot és az intézményhálózatot.

-A Titicaca-tóban (Puno) található Los Uros-szigetek kézművesei hamarosan turisták fogadására készülnek. Ezt hangsúlyozta a Külkereskedelmi és Idegenforgalmi Minisztérium (Mincetur), amely arról számolt be, hogy ezeket a családokat kiképezték a biológiai biztonsági protokollok végrehajtására annak érdekében, hogy csökkentsék a Covid-19 által okozott fertőzés kockázatát
Az iparosok olyan biológiai biztonsági tárgyakat is kaptak, mint például arcmaszkok, maszkok, hőmérők és alkoholgél. Ezenkívül a DGA csapata megvalósította a turisták befogadására szolgáló biológiai biztonsági protokollok ellenőrzésére és alkalmazására szolgáló táblákat és állomásokat.

-A sajtó megemlékezett az 1746. október 28-i földrengésről, figyelmeztetve arra, hogy Peru ma sem rendelkezik megfelelő előrejelzési rendszerrel. E sorsdöntő, 1746. október 28-i földrengés 22:30-kor lepte meg a limai embereket, akik pihenésre készültek vagy vacsoráztak. A tellúr mozgása intenzív volt, és láthatóan nagyon magas rázkódási szintet ért el: négy perc elegendő volt ahhoz, hogy a főváros romokban heverjen.
Lima 60 000 lakosának 10% -a vesztette életét, és a 3000 ház közül csak 25 maradt állva.

Forrás, fotó: El Perunano
Borítókép: Machu Picchu