COVID- megkezdődik a tulajdonviszonyok átrendeződése: nyertesek és vesztesek

Minél inkább elhúzódik a járvány, annál biztosabbra vehető, hogy alaposan át fognak rendeződni a tulajdonviszonyok. Azaz a nagy hal szép lassan megeszi a kis halat.

A vesztesek jól ismertek, lassan már nem tudják pótolni üzleti veszteségeiket. Ide lehet sorolni a turizmust, a szálláshelyeket üzemeltetőket, vendéglátóhelyeket, szórakoztató központokat. De ide tartozik számtalan egyszemélyes bolt, szállítás és közlekedés.

A szállodák esetében még kitartanak a tulajdonosok, de a reménybeli vevők már az eredeti ár 50-60 %-os áron történő megvásárlásról adnak ajánlatot. A tulajdonosok egy része eladná, de az óriási veszteség miatt kivár. És sajnos az olló nyílni fog…

Nincsenek jobb helyzetben a szórakoztató központok, koncerttermek, fesztiválszervezők sem. Sokuk idei bevétele a nullához van közel, így szinte tarthatatlannak tűnik jó néhány vállalkozás jövője. Itt is sorban állnak a tökével rendelkezők, de kivárnak, megy még lejjebb a vételár.

A kisboltok tulajdonosai is gondokkal küszködnek. Itt ugyan nem jelentkeznek új vevők, egyszerűen a vég jöhet el sokuk számára.

Nincs sokkal jobb helyzetben a mezőgazdaság sem, különösen a növénytermesztés. mert lehet jó év is a következő, de … Szóval, ha nem lesz, aki leszedje a termést, nem lesz bevétel. Itt is indulhat a kótyavetye.

S persze vannak, akik jól járnak. Mindazok, akik valamilyen módon a járvány megfékezésén közreműködnek.
S persze jól járnak azok, akik hihetetlen összegű szabad tőkével rendelkeznek. Ők alkotják azokat, akik még gazdagabbak lehetnek, ha jól sikerül bevásárolniuk.


A járványról elsősorban, mint fertőző betegségről gondolkodunk. Pedig ennek gazdasági kihatása óriási, a gazdasági élet szereplői szempontjából ez egy cunamival is fölér.

Borítókép: Depositphotos

Please follow and like us: