AKKOR MOST MI LESZ? David Attenborough gondolatai a Föld jövőjéről

ekDavid Attenborough egész életét a Föld élővilágának, az élővilág sokszínűségének bemutatásának szentelte. Nem csupán az élővilág érdekességeiről szólt, hanem azok egymásra utaltságáról, a biodiverzitásról.
Lefordítva: minden élőlényre szükség van, mert ha valamelyik kiesik a rendszerből, a többi is sérül.
Lásd, csökkenő a méhek száma, ami a mezőgazdaságnak okoz gondot, vagy a fecskék rohamos pusztulása miatt egyre több rovar keseríti meg életünket. S ezek csak a jéghegy csúcsát jelentik.

A 94 éves David Attenborough pályájának lezárásaként alkotta meg új filmjét, mely a Föld jövőjéről szól. Tény, hogy nagyon szomorú jövőt jósolt, hiszen egyénenként és társadalmi szinteken is sokad rangú bolygónk sorsa.
Pedig, ha csak kicsit is belegondolunk az időjárás drámai változásaiba, s a már most tetten érhető következményeire, akkor igen csak el kellene gondolkodnia a világnak az élhető élettér problémáiról.

– Mert lehet, hogy senkit nem érdekel a jegesmedvék éhenhalása, a probléma ezen túl az is, hogy a Föld egyik legnagyobb édesvíz tartaléka olvad, belefolyik az óceánokba, a s kevés édesvíz még kevesebb lesz. S persze fontos szála ennek még az is , hogy a sarkkörhöz közeli talajok fagyott állapota megszűnik, az azokban lévő metángáz felszabadulása tovább erősíti a globális felmelegedést. S lehetne még sorolni a következményeket.

– Mint ahogy legyinthetünk a korallzátonyok pusztulására is, de az a tenger élővilágára, az emberi táplálkozás szempontjából kifogható halak mennyiségére is komoly hatással van.

-S messze van tőlünk a Föld számtalan hatalmas méretű erdősége, nem is érdekel minket azok irtása, pedig a légkör hőmérsékletének, csapadékviszonyainak stabilitásában a legnagyobb szerep ezekre hárul.

– S az sem veri ki a biztosítékot, hogy bolygónk elsivatagosodik, az ökológiai káron túl az emberi  táplálék megtermelését is negatívan befolyásolja. „Nem probléma, megérkezett a boltokba a műhús.”

Szóval a jövőkép elég tragikusnak tűnik. David Attenborough  „Egy élet a bolygónkon” c. filmjét mindenkinek látni kellene Ázsiától Afrikán, Amerikán, Ausztrálián át  Európáig. S látni kellene a fiataloknak, időseknek, szóval mindenkinek.

Nem másért, hanem saját magunk egészségéért, unokáink jövőjéért. Mert mit is hagyunk hátra? Háborút a vízért és élelemért? Növényvilág helyett sivatagot? Mérgező levegőt?
Itt az idő, hogy mindenki felelősen gondolkodjon környezetünkről, s felelősen cselekedjen környezeti állapotunk javítása érdekében!

-rizner-

A cikk 3 nap elteltével a környezetvédelem rovatban lesz olvasható, ahol hasonló témájú cikkeinket olvashatja.

Fotók: youtube