Artemis program- végső cél a Mars meghódítása

A cikk a Hírek rovatban szerepel néhány napig, majd átkerül a Tudomány rovarba ahol hasonló témájú cikkeinket találhatja

Az Artemis programmal a NASA 2024-ig az első nőt és 1972. után a következő férfit küldi a Holdra, innovatív technológiák segítségével a Hold felszínének minden eddiginél nagyobb feltárására.
Ezután a Holdon és környékén tanultakat felhasználjuk a következő óriási ugrásra – űrhajósokat küldve a Marsra.

Az Artemis program újdonsága, hogy már nem csupán a NASA szakemberei vesznek részt a fejlesztésekben, hanem meghatározó amerikai vállalatok is.
A NASA három amerikai céget választott ki az emberi leszállórendszerek (HLS) megtervezésére és fejlesztésére.

A NASA által kiválasztott amerikai cégek egyike a kaliforniai Mojave Masten Space Systems. Feladata, hogy 2022-ben nyolc hasznos terhet szállítson és működtessen a Hold déli sarkán, s hogy segítsen megalapozni a Hold felszínén 2024-től kezdődő emberi expedíciókat.

A NASA azon dolgozik, hogy 2021-ben elindítsa az Artemis I-t, amely egy rakomány nélküli repülés annak érdekében, hogy együtt teszteljék az űrrepülőgép-rendszert és az Orion űrhajót.

Az Artemis II, az Orion űrhajó rendszer első legénységi repülési tesztje, mely 2022-ben indul az űrbe.

A NASA az űrhajósokat 2024-re szállítja a Holdra az Artemis III küldetésen, majd ezt követően évente körülbelül egyszer kerül sor ember által történő holdra szállásra.

2024-ben az Artemis III. az emberiség visszatérése a Hold felszínére – az új program keretében az első űrhajósok leszállása a Hold déli sarkára. Miután elindultak az SLS-en, az űrhajósok körülbelül 240 000 mérföldet tesznek meg az Orion fedélzetén, Hold körüli pályára állnak, és ekkor közvetlenül átszállnak az egyik új kereskedelmi célú emberi leszálló rendszer egyikére.
Feladatuk, hogy hogy megvizsgálják a Hold talaját, és készleteket gyűjtsenek, mielőtt felszállnának a leszálló rendszerre.
A Hold felszínének fenntarthatóságára vonatkozó feladatok; az infrastruktúra fokozatos felépítése annak érdekében, hogy az évtized későbbi szakaszában hosszabb felszíni expedíciókat tegyenek lehetővé személyzettel.

A holdbázis -alaptábor- látványterve

Ez a koncepció megköveteli az Artemis alaptábor létrehozását, amely új rovereket, energiarendszereket, élőhelyeket és még sok minden mást tartalmazna a Hold hosszú távú felfedezéséhez.


Az Artemis program során a robotok és az emberek olyan erőforrásokat fognak keresni és potenciálisan kinyerni, mint például a víz, amely más formában felhasználható és hasznos erőforrássá alakítható, beleértve az oxigént és az üzemanyagot. A precíziós leszállási technológiák finomhangolásával, valamint új mobilitási képességek fejlesztésével az űrhajósok nagyobb távolságokat tesznek meg, és felfedezik a Hold új régióit

-rizner-